nadh revolutie in beautywereld insentials

Aflevering 14: NADH, een revolutie in de beautywereld

Wat is NADH en waarom is het een revolutie in de beautywereld? Hoe werkt het op cellulair niveau aan het jong houden van onze huid? Arne en nieuwkomer Jona gaan dieper in op de wetenschap erachter.

Over Arne Heyse

Arne wist op zijn 14de al dat hij scheikunde wilde studeren. Vier jaar later maakte hij die keuze en heeft daar nooit spijt van gehad. Na ervaring in de staal- en verfindustrie richtte hij zich op biologische en biochemische processen in het menselijk lichaam. Met tien jaar samenwerking met internationale topatleten en zelfstudie heeft hij veel geleerd over het menselijk lichaam. Bij Insentials werkt Arne samen met Amandine aan de wetenschap, leest wetenschappelijke studies, volgt Europese wetgeving en ontwikkelt grondstoffen. Hij beheert notificatiedossiers en is soms te gast in podcasts of als spreker op evenementen.

Over Jona De Baerdemaeker

Jona studeerde ooit af als Master in de Psychologie, maar had altijd een sterke interesse voor voeding. Enkele jaren terug besloot ze daarom om een Bachelor in Voeding- en dieetkunde bij te studeren. Het is vooral de link tussen psychologie en gezonde voeding die haar het meest van al boeit: hoe creëer je gezonde gewoontes op lange termijn? Hoe behoud je een gezonde relatie met voeding? Wat is het effect van gezonde voeding op je mentale gezondheid?

Met een passie voor schrijven en organiseren, staat ze bij Insentials in voor heel wat copywriting en events, altijd met de focus op wetenschap enerzijds en mentale, lichamelijke gezondheid anderzijds.

Waarvoor staat NADH?

NADH is een acroniem, waarbij de N staat voor nicotinamide, een vorm van vitamine B3 die in onze voeding voorkomt. De A staat voor adenine, één van de vier bouwblokken van ons DNA, een molecuul dat frequent in ons lichaam voorkomt. De DH staat voor dinucleotide, dat de ruggengraat vormt van vitamine B3 en adenine; het is in feite hetgeen dat deze twee met elkaar verbindt. Dinucleotide betekent dat het uit twee nucleotiden bestaat die samengebonden zijn aan deze ruggengraat. De H verwijst naar waterstof.

Hiermee komen we bij de hoofdtaak van NADH in het lichaam. NADH is een co-enzym dat de functie heeft om elektronenparen op te vangen of af te geven. Dit gebeurt door het afsplitsen of opnemen van de H (waterstof).

De aanmaak van NADH

In principe maakt ons lichaam zelf NADH aan. De meeste cellen kunnen NADH aanmaken, maar de realiteit is echter dat bepaalde weefsels of cellen in ons lichaam dit niet kunnen. Deze hebben dan de noodzaak om NADH te recupereren.

Dat aanmaken van NADH gebeurt bij de meeste cellen uit aminozuren die we via onze voeding binnenkrijgen. Tryptofaan is één van die aminozuren. Via een complex proces kunnen we zo NADH produceren. Naarmate we ouder worden, neemt echter de efficiëntie van dit proces af, waardoor we minder NADH aanmaken.

Voor de cellen die niet in staat zijn om NADH zelf aan te maken, is er een alternatieve optie, namelijk een soort recuperatietechniek. Deze cellen kunnen vitamine B3, die we via onze voeding binnenkrijgen, oppikken en omzetten om deze vervolgens te gebruiken als bouwsteen voor NADH. Vitamine B3 speelt dus een cruciale rol in dit proces.

Wat doet NADH nu precies?

Energieproductie

NADH speelt een cruciale rol in de energieproductie in het menselijk lichaam. Het is nauw betrokken bij het transport van elektronen, een essentieel proces in de mitochondriën, de zogenaamde "energiefabriekjes" van onze cellen. Mitochondriën bevatten hun eigen DNA en zetten voedingsstoffen zoals suikers en vetten om in energie.

Tijdens dit proces komen elektronenparen vrij, die door NADH worden opgevangen en getransporteerd naar de celwand, waar ze worden gebruikt om ATP aan te maken, de belangrijkste energiedrager in het lichaam. NADH-gehaltes zijn dus direct gekoppeld aan de hoeveelheid energie die je lichaam kan produceren.

Daarnaast speelt NADH een rol in neoglucogenese, het proces waarbij het lichaam zelf glucose aanmaakt, vooral in tijden van schaarste. Hierbij levert NADH de benodigde elektronen om eiwitten of vetten om te zetten in glucose, wat essentieel is voor de energievoorziening van bijvoorbeeld de hersenen.

dna herstel nadh insentials

Bescherming van DNA

Een andere essentiële functie van NADH is de bescherming van je DNA en telomeren. Telomeren zijn de uiteinden van onze chromosomen, vergelijkbaar met de plastiekjes aan het uiteinde van je veters, die voorkomen dat ze gaan rafelen. Telomeren beschermen het functionele DNA door te voorkomen dat het beschadigd raakt.

NADH speelt een cruciale rol in het behoud van de lengte en integriteit van deze telomeren, waardoor het DNA beter beschermd blijft. Bovendien helpt NADH bij het herstellen van eventuele fouten in het DNA. Dit maakt het een onmisbare molecule met belangrijke beschermende taken in het hele lichaam.

nad plus niveau ouder worden insentials

De afname van NADH

De hoeveelheid NADH in ons lichaam fluctueert voortdurend en varieert afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke oorzaak van de afname van NADH is het natuurlijke verouderingsproces, waarbij de productie van NADH in de lichaamscellen afneemt.

Daarnaast zijn er factoren waarop we invloed kunnen uitoefenen. Overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn twee belangrijke redenen voor een verminderde NADH-productie. Deze twee factoren zijn vaak met elkaar verbonden en kunnen leiden tot een vicieuze cirkel van minder energie en minder activiteit.

De NADH-productie verhogen

Gelukkig zijn er manieren om de productie van NADH te stimuleren. Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht en regelmatige lichaamsbeweging, vooral aerobe activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kunnen de NADH-niveaus verhogen. Daarnaast kunnen korte vastenperiodes ook bijdragen aan een toename van NADH, omdat het lichaam hierdoor gestimuleerd wordt om efficiënter energie te produceren.

De gevolgen van een tekort

Een tekort aan NADH, veroorzaakt door natuurlijke veroudering of een ongezonde levensstijl, kan verschillende gevolgen hebben. Eén van de belangrijkste effecten is schade aan je DNA en telomeren. Telomeren, de beschermende uiteinden van chromosomen, worden door dagelijkse oxidatieve stress, zoals vervuiling, roken en zelfs overmatige lichaamsbeweging, steeds korter. Wanneer telomeren verkorten, wordt je DNA kwetsbaarder voor schade, wat kan leiden tot versnelde veroudering en celdood.

Naast DNA-schade kan een tekort aan NADH mogelijks bijdragen aan de ontwikkeling van het metabool syndroom, verhoogde insulineresistentie en viscerale vetafzetting, wat ook vaak in de menopauze voorkomt. Dit type vetafzetting rond organen is schadelijk en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Verder resulteert een lagere ATP-productie, ten gevolge van een NADH-tekort, in vermoeidheid en minder energie. Dit kan voor een vicieuze cirkel zorgen waarin vermoeidheid leidt tot nog minder beweging en daarmee een verdere afname van NADH.

De mogelijke rol van sirtuïnes

Sirtuïnes zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt en die een rol spelen in de gezondheid en levensduur van cellen. Dit zou mogelijks kunnen bijdragen aan het behoud van jeugdige eigenschappen. Het wordt weleens de key tot een langer leven genoemd.

De aanmaak van sirtuïnes wordt gestimuleerd door NADH. Hoe meer NADH, hoe meer sirtuïnes je lichaam kan aanmaken. Resveratrol, een antioxidant die voorkomt in donker fruit zoals druiven en bessen, kan eveneens bijdragen aan de productie van sirtuïnes.

Daarnaast is er veel interesse in NMN, een stof die samen met NADH vaak wordt genoemd in verband met sirtuïnes. NMN is in Europa echter nog niet goedgekeurd voor gebruik vanwege het ontbreken van voldoende veiligheidsstudies.

Bij Insentials blijft de focus liggen op het bevorderen van beweging en gezonde voeding, omdat deze twee factoren de productie van NADH en daarmee ook sirtuïnes kunnen ondersteunen. Dit benadrukt het belang van een gezonde levensstijl voor het behoud van een gezond en jeugdig lichaam.

Nieuwe Inner Beauty formule

Bepaalde supplementen kunnen de productie van NADH in het lichaam verhogen. Hoewel de moleculen die deze effecten hebben ook in voeding voorkomen, is het in praktijk vaak lastig om voldoende van deze voedingsmiddelen te consumeren om een significant effect te bereiken. In zulke gevallen kan suppletie een praktischere en effectievere oplossing zijn.

Bij Insentials hebben we deze wetenschap ter harte genomen in onze nieuwste ontwikkeling. We hebben ons product Inner Beauty geherformuleerd en NADH toegevoegd om in te spelen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Deze aanpassing, samen met andere verbeteringen zoals een verhoogde dosis hyaluronzuur en toevoegingen van koper voor het behoud van haarkleur, evenals de vertrouwde ingrediënten zink, vitamine C en B2, maakt Inner Beauty H5-NADH tot een vernieuwend product.