mentaal welzijn kracht nootropics lions mane insentials

Mentaal welzijn: de kracht van nootropics zoals Lion's Mane

We hebben allemaal wel eens een mindere dag. Dat is perfect normaal. Maar wat als deze negatieve gedachten en gevoelens frequenter de kop opsteken en ze bijna dagelijks ons functioneren beïnvloeden? In deze blog duiken we in de wereld van de nootropics zoals Lion's Mane. We bekijken wetenschappelijk onderzoek dat de invloed van deze interessante zwam en andere natuurlijke ingrediënten op ons mentaal welzijn en cognitieve prestaties aantoont. Verder geven we ook levensstijltips om de mentale gezondheid extra te ondersteunen.

onderzoek mentaal welzijn insentials

1 op 3 scoort laag op mentaal welzijn

Er bestaan heel wat onderzoeken naar het mentale welzijn, of ook wel de mate waarin men zich goed in zijn vel voelt en de mate waarin men gelukkig is. Aan de hand van een zelfrapportage in 2023¹, werd de mentale gezondheid van 3000 deelnemers bevraagd. Uit de resultaten bleek dat 1 op 3 laag scoort op mentaal welzijn. Ook scoorden vrouwen significant lager dan mannen. Vooral tussen de leeftijd van 18 en 54 jaar werden er meer problemen op gebied van mentaal welzijn gerapporteerd. Het blijkt dus om een alomtegenwoordig probleem te gaan, waar gelukkig steeds meer aandacht aan wordt besteed.

neuroplasticiteit hersenen trainen insentials

Hoe ontstaan negatieve gedachten en gevoelens?

Om beter met depressieve gevoelens en gedachten om te kunnen, is het belangrijk te begrijpen vanwaar ze komen en hoe ze in onze hersenen ontstaan.  

Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat onze hersenen onveranderlijk waren. Men dacht dat concepten zoals intelligentie, psychologische gezondheid en talenten vaststonden vanaf de geboorte. Ondertussen is deze overtuiging achterhaald. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat onze hersenen in staat zijn zich aan te passen en te veranderen. De miljarden zenuwcellen in onze hersenen zijn met elkaar verbonden. Die verbindingen worden beïnvloed door onze gedachten, gevoelens en handelingen. Wanneer bepaalde zenuwcellen steeds in dezelfde richting worden geactiveerd, zullen ze zich gaan bundelen en vormen ze sterkere verbindingen.  

Onze hersenen vormen dus niet alleen wat we denken, voelen en doen, ze worden er zelf ook actief door beïnvloed. We kunnen ze trainen om beter te worden en zo zelfs ons denken en voelen beïnvloeden. Dit aanpassingsvermogen van de hersenen wordt neuroplasticiteit genoemd.

Neuroplasticiteit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van negatieve gedachten en gevoelens. Immers, wanneer je telkens dezelfde negatieve gedachten hebt, dan gaan de betrokken neuronen in je hersenen zich verbinden. Zo worden deze gedachten steeds sterker. Ze zullen dan bovendien ook sneller terugkomen, in tegenstelling tot de positieve gedachten die minder sterk worden. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel, waarbij negatieve gedachten elkaar blijven versterken. Dit fenomeen kan men ook op hersenscans zien. Heb je last van sombere gedachten, dan zal het dus belangrijk zijn om de verbindingen in je hersenen te wijzigen of herprogrammeren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je hersenen te trainen op positieve gedachten, om zo nieuwe verbindingen te versterken.  

Positieve gedachten 

Je kan van start gaan door negatieve gedachten steeds om te buigen in iets positief. We geven even een voorbeeld.

Negatieve gedachte: 

"Ik ben echt slecht in mijn werk, anderen doen het veel beter dan ik." 

Positieve herformulering: 

"Ik ben nog aan het groeien en leer elke dag bij. Iedereen heeft zijn eigen tempo en sterke punten."  

Positief denken vergroot de bloedstroom naar je hersenen, zodat je neuronen beter gaan werken. Het vraagt zeker oefening in het begin om je focus te verleggen, maar na een tijdje zullen deze positieve verbindingen sterker worden.

Meditatie en mindfulness 

Ook meditatie kan helpen om negatieve gedachten en gevoelens te minderen. Meditatie is een vorm van mentale gymnastiek. Het is een geheel van aandachtsoefeningen die de structuur en functie van de hersenen wijzigt. Dit heeft directe impact op onder andere onze aandacht, stressreductie en psychologische gezondheid en welbevinden.² ³ 

Zoek je passie 

Ook de stoffen die in je hersenen worden aangemaakt, spelen een belangrijke rol. Dit zijn de zogenaamde neurotransmitters. Dopamine en serotonine bijvoorbeeld, worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze zorgen niet alleen voor een gelukkig gevoel, maar stimuleren de hersenen ook om nieuwe vertakkingen aan te maken en bepaalde verbindingen te versterken. 

Ga op zoek naar je passie, iets dat je écht graag doet, zonder dat er verplichtingen aan verbonden zijn of dat je jezelf doelen oplegt. Hierdoor zal er onder andere dopamine vrijkomen in de hersenen, een echte stimulans voor nieuwe verbindingen in je hersenen.  

Bewegen en sport  

Daarnaast is ook sport van groot belang. Beweging verbetert de bloedcirculatie, waardoor je hersenen meer zuurstof, glucose en andere voedingsstoffen krijgen. De intensiteit van de beweging maakt geen verschil, zolang je maar regelmatig beweegt (3-5 keer/week).  

biohacking optimaliseren lichaam geest insentials

Biohacking voor dummies

Tot slot, is het ook de moeite waard om de term biohacking aan te kaarten, als middel om je mentale welzijn naar een hoger niveau te tillen. Het concept biohacking betekent letterlijk het optimaliseren van je lichaam met biologie en technologie. Het uiteindelijke doel is om je fysieke en cognitieve prestaties te verbeteren en zo je potentieel te verhogen.  

Het klinkt misschien allemaal spannend, maar de kans is groot dat je zelf al aan biohacking doet. Er zijn immers heel wat voorbeelden van biohacks die we allemaal kennen. Voorbeelden zijn intermittent fasting voor het verminderen van ontstekingen en gewichtsreductie of meditatie voor stressreductie. Maar ook supplementen zijn een belangrijk voorbeeld. Met de juiste suppletie kan je op een proactieve manier je gezondheid en welzijn verbeteren.  

Biohacking gaat verder dan traditioneel leefstijladvies met tips over onder andere voeding, beweging, stress en slaap. Het kijkt ook naar het gebruik van suppletie, licht, koude, ademhaling, enzovoort. Bovendien zijn deze hacks heel persoonlijk en individueel. Het zijn zeker geen algemene adviezen. De nadruk ligt op het uitzoeken van welke biohacks het best werken voor jou.

Het concept biochacking bestaat al lang, maar wint momenteel enorm aan populariteit door bijvoorbeeld de invloed van Silicon Valley in Amerika. Deze regio is de bakermat van innovatieve technologie. Hier zijn de gigantische technolgiebedrijven zoals Google, Meta en Netflix gevestigd. Om beter te kunnen omgaan met strikte deadlines en targets, gingen de werknemers in Silicon Valley op zoek naar natuurlijke biohacks om hun prestaties en welbevinden te verbeteren. De echte ‘father of biohacking’ is Dave Asprey, auteur van het boek ‘Smarter, Not Harder: The Biohacker’s Guide to Getting the Body and Mind you want’. (Asprey, 2023)⁴ In dit boek bespreekt hij verschillende biohacks. Hij moedigt lezers aan om te experimenteren met deze technieken en te kiezen wat het beste werkt voor hun persoonlijke behoeften en doelen, zowel op gebied van mentaal welzijn als cognitieve prestaties.  

Enkele biohacks die Asprey aanhaalt zijn onder andere:  

  • Koude thermogenese om bruin vetweefsel te activeren en je stofwisseling te verbeteren;  
  • Rode lichttherapie om celherstel te bevorderen en ontstekingen te minderen;  
  • Adaptogene kruiden zoals rhodiola die je kunnen helpen om je lichaam in balans te brengen (ook terug te vinden in de Balance² Me van Insentials);  
  • Natuurlijke nootropics zoals Lion’s Mane of ook wel pruikzwam;  

Precies over die nootropics, valt heel wat te zeggen. Want, net als biohacking, wint de term nootropics de jongste jaren sterk aan populariteit.  

lion's mane nootropics hersenen insentials

Nootropics: neuroplasticiteit beïnvloeden op een veilige manier

Nootropics zijn stoffen, zowel natuurlijk als synthetisch, die de cognitieve functies zoals het geheugen, focus, creativiteit en stemming verbeteren. Ze beïnvloeden neuroplasticiteit, doordat ze de vorming van nieuwe synaptische verbindingen tussen neuronen stimuleren.  

In deze blog bespreken we enkel de natuurlijke nootropics en dan meer bepaald Lion’s Mane, ook wel pruikzwam genoemd. Andere bekende voorbeelden van nootropics zijn cafeïne en ginseng. Dit zijn stoffen die zich vooral richten op je hersenen. De naam nootropics komt immers uit het Grieks en betekent ‘om de geest te buigen of te vormen’. 

Lion’s Mane, ook wel pruikzwam of Hericium Erinaceus, is één van de bekendste en meest gebruikte paddenstoelen die ingezet wordt als natuurlijke nootropic. Je herkent hem aan zijn lange, haarachtige stekels, die je kan vergelijken met de manen van een leeuw. Vandaar zijn naam: Lion’s Mane. In het Nederlands wordt deze paddenstoel ook wel pruikzwam genoemd. De paddenstoel is eetbaar en groeit vooral op hard of stervend hardhout in Noord-Amerika, Europa en Azië.  

De invloed van Lion's Mane of pruikzwam

Nootropics zoals Lion’s Mane worden vaak vergeleken met psychedelica. In dit laatste zit een stof waarvan je kan gaan hallucineren. Lion’s Mane bevat deze stof echter niet. De paddenstoel lokt dus geen hallucinaties uit. De effecten ervan zijn subtieler en ze beïnvloeden het bewustzijn niet. Hierdoor zijn nootropics veilig in gebruik en vrij verkrijgbaar als supplement.  

De therapeutische mogelijkheden van Lion’s Mane worden volop onderzocht. Zo wordt in studies naar de werking ervan verwezen naar zijn unieke mix van bioactieve stoffen zoals hericenonen en erinacines. Deze kleine moleculen passeren met groot gemak onze bloed-hersenbarrière. In onze hersenen hebben ze het unieke vermogen om de aanmaak van neurotrofines zoals NGF of zenuwgroeifactor (Lai et al., 2013; Chong et al., 2019)⁵ ⁶, en BDNF of brain-derived neurotrophic factor (Vigna et al., 2019; Nagano et al., 2010)⁷ ⁸ te stimuleren.

Deze eiwitten stimuleren de groei van nieuwe neuronen en synapsen. Ze gaan ook de sterkte en efficiëntie van verbindingen tussen neuronen reguleren. Tot slot beschermen ze de bestaande neuronen ook tegen schade en apoptose of geprogrammeerde celdood. Kortom, neurotrofines stimuleren de gezondheid van onze neuronen en dus ook ons mentaal welzijn.   

Een tekort aan neurotrofines zoals BDNF en NGF wordt geassocieerd met depressieve gevoelens en angst. Net als sport en beweging, gezonde voeding en mindfulness kan het gebruik van nootropics zoals pruikzwam de productie van neurotrofines stimuleren en bijdragen aan een betere mentale gezondheid. (Tseng et al., 2015; Cubillos et al., 2022, Porter & O’Connor, 2022).⁹ ¹⁰ ¹¹

supplement mentale veerkacht insentials

NRM3+: ondersteuning van jouw mentaal welzijn

Bij Insentials staat een gezonde leefstijl steeds centraal, waarbij we maximaal inzetten op preventie van verschillende leefstijlkwaaltjes. Gezonde voeding en beweging zijn steeds de basis, maar als extra ondersteuning van een goede mentale gezondheid kunnen ook supplementen met nootropics ingezet worden. Daarom ontwikkelde Insentials heel nauwkeurig de formule van NRM3+, een supplement voor ter ondersteuning van je mentaal welzijn.  

NRM3+ bevat de nootropic Lion’s Mane of pruikzwam, die hierboven uitvoerig werd besproken. Daarnaast werden ook twee andere ingrediënten toegevoegd aan de formule:  

  • Saffraan
  • Mangiferine
saffraan safranal mentale gezondheid insentials

Saffraan

Op gebied van mentale gezondheid, is saffraan een heel bekende speler. Er werden reeds heel wat onderzoeken uitgevoerd die de krachtige werking van safraan en safranal, het actieve ingrediënt van saffraan, bevestigen¹² ¹³. Meer bepaald reguleert saffraan de stressrespons en zorgt het ook voor modulatie van neurotransmittersystemen. De werking en aan- of afwezigheid van deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van negatieve gevoelens en gedachten. Het wordt vaak gebruikt door mensen die op zoek naar zijn naar natuurlijke alternatieven voor conventionele antidepressiva of als aanvullende therapie naast traditionele behandelingen om de effectiviteit te vergroten.¹⁴

mangiferine nrm3+ insentials

Mangiferine

Mangiferine is het extract van het blad van de mangoboom. In een recente studie (Jeyakodi, S. et al, 2024)¹⁵ werd vastgesteld dat het significant bijdraagt aan een verbetering van de mentale snelheid, aandacht, het werkgeheugen, responsremming en verbaal leren en geheugen. Daarnaast toonde mangiferine gunstige effecten bij het beheersen van psychologische stress, met name op het gebied van het omgaan met nervositeit, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

De relevantie van dit supplement voor vrouwen

Het dagelijks leven voelt vaak als een constante evenwichtsoefening tussen werk, familie, sociale verplichtingen en tijd vinden voor jezelf. De mentale belasting kan hierdoor groter worden.  

NRM3+ is ontwikkeld voor die momenten waarop je hoofd overvol zit en je energie op is. Het biedt de ondersteuning die je nodig hebt om beter om te gaan met mentale druk, zonder dat je hoeft te grijpen naar sterke stimulerende middelen of medicatie. 

Het lost niet al je problemen op, maar geeft je brein net dat beetje extra steun, zodat je je dag met meer helderheid en mentale rust kunt doorkomen. 

Bronnen

¹Fiers S., Braekman, E. (2023). Preventiebarometer: Geestelijke gezondheid. sciensano.be.

²Van de Velde, J., Levecque, K., Weijters, B., & Laureys, S. (2023).Doing what matters in times of stress:No-nonsense meditation and occupational well-being in COVID-19.PLoS ONE,18(11), e0292406

³Keng S-L, Smoski MJ, Robins CJ. Effects of mindfulness on psychological health: A review of empiricalstudies. Clin Psychol Rev. 2011; 31: 1041–1056.

⁴Asprey, D. (2023).Smarter not harder: The Biohacker’s Guide to Getting the Body and Mind You Want.Harper Wave.

⁵Lai, P. L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K. H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., Abdullah, N., & Malek,S. N. (2013).Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus(Higher Basidiomycetes) from Malaysia.International journal of medicinal mushrooms,15(6), 539–554.

⁶Chong, P. S., Fung, M., Wong, K. H., & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceus forDepressive Disorder.International Journal Of Molecular Sciences,21(1), 163.

⁷Vigna, L., Morelli, F., Agnelli, G. M., Napolitano, F., Ratto, D., Occhinegro, A., Di Iorio, C., Savino, E., Girometta, C., Brandalise, F., & Rossi, P. (2019). Hericium erinaceus Improves Mood and Sleep Disorders in Patients Affected by Overweight or Obesity: Could Circulating Pro-BDNF and BDNF Be Potential Biomarkers? Evidence-based Complementary And Alternative Medicine,2019, 1–12.

⁸Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake.Biomedical Research,31(4), 231–237.

⁹Tseng, P., Lin, P., Tu, K., Cheng, Y., Wu, C., & Chen, Y. (2015).Significantly lower nerve growth factor levelsin patients with major depressive disorder than in healthy subjects: a meta-analysis and systematicreview.Neuropsychiatric Disease And Treatment, 925.

¹⁰Cubillos, S., Engmann, O., & Brancato, A. (2022). BDNF as a Mediator of Antidepressant Response: Recent Advances and Lifestyle Interactions.International Journal Of Molecular Sciences,23(22), 14445.

¹¹Porter, G. A., & O’Connor, J. C. (2022). Brain-derived neurotrophic factor and inflammation in depression: Pathogenic partners in crime? World Journal Of Psychiatry, 12(1), 77–97.

¹²Jackson, P. A., Forster, J., Khan, J., Pouchieu, C., Dubreuil, S., Gaudout, D., Moras, B., Pourtau, L., Joffre,F., Vaysse, C., Bertrand, K., Abrous, H., Vauzour, D., Brossaud, J., Corcuff, J. B., Capuron, L., & Kennedy, D.O. (2021). Effects of Saffron Extract Supplementation on Mood, Well-Being, and Response to aPsychosocial Stressor in Healthy Adults: A Randomized, Double-Blind, Parallel Group, Clinical Trial.Frontiers in Nutrition,7.

¹³Shafiee, M., Arekhi, S., Omranzadeh, A., & Sahebkar, A. (2017).Saffron in the treatment of depression,anxiety and other mental disorders: Current evidence and potential mechanisms of action.Journal OfAffective Disorders,227, 330–337.

¹⁴Chauhan, S., Tiwari, A., Verma, A., Padhan, P. K., Verma, S., & Gupta, P. C. (2024).Exploring the Potentialof Saffron as a Therapeutic Agent in Depression Treatment: A Comparative Review.The Yale journal ofbiology and medicine,97(3), 365–381.

¹⁵Jeyakodi, S., Krishnakumar, A., Dalal, M., & Shetty, B. S. (2024). Assessment of Efficacy and Safety ofMangifera indica Extract (Stadice®) for Cognitive Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.Cureus.