marine collageen is het beter dan rundscollageen insentials

Marine collageen: is het daadwerkelijk beter dan rundscollageen?

In de zoektocht naar een jonge huid, sterk haar en stevige nagels zijn collageensupplementen erg populair geworden. We willen allemaal zo lang mogelijk een stevige, fris ogende huid met een gezonde glow. Op sociale media vliegen claims over collageen lustig in het rond. Eén daarvan is de wijdverspreide bewering dat marine collageen of viscollageen beter is dan rundscollageen. Maar klopt deze bewering wel?  

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van dit belangrijk eiwit. We nemen met name het verschil tussen collageen uit vis of rund onder de loep. Daarbij belichten we de essentiële functie van hydrolyse.  

wat is collageen marine collageen insentials

Wat is collageen precies?

Collageen is een type eiwit dat het meeste voorkomt in het menselijk lichaam. Het maakt om precies te zijn ongeveer 30% uit van ons totale eiwitgehalte. Collageen wordt weleens de lijm van ons lichaam genoemd, omdat het een cruciaal structureel element is van onze huid, botten, spieren, pezen en ligamenten. Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen, maar globaal spreken we over type I, II en III. 

  • Collageen type I ontstaat in huid, pezen, bloedvaten, organen en botten. 
  • Collageen type II bevindt zich meestal in kraakbeen. 
  • Collageen type III bevindt zich in reticulaire vezels zoals het beenmerg.  

De collageenproductie in het lichaam neemt met de jaren af. Het gevolg van die verminderde productie zijn onvermijdelijk tekenen van veroudering. Rimpels, een minder stevige huid en verzwakt kraakbeen steken de kop op.  

Lees meer over het onderwerp Wat is collageen.

viscollageen vishuid insentials collageen

Bronnen van collageen

Collageen dat gebruikt wordt in supplementen voor huid, haar en nagels is over het algemeen afkomstig uit twee primaire bronnen: vis of rund. 

  • Viscollageen is afkomstig van de huid, schubben en botten van vissen. Het bestaat voornamelijk uit type I collageen.  
  • Rundscollageen is afkomstig van de huid en beenderen van rundsvee. Het bevat zowel type I als type III collageen. 

Type II collageen wordt dan weer voornamelijk gebruikt in supplementen ter ondersteuning van de gewrichten. Het wordt meestal gewonnen uit kraakbeen van kippen en in mindere mate runderen. 

De hype rond viscollageen verklaard 

Zoals we in de intro reeds vermeldden, is er een claim die veel mensen voor waarheid aannemen. Die luidt dat viscollageen sowieso beter is dan rundscollageen. Vanwaar komt deze overtuiging? 

Collageen is van natuurlijk een groot eiwit dat niet gemakkelijk kan worden geabsorbeerd. Het is een feit dat collageen van vissen een hogere absorptiegraad heeft dan collageen uit runderen. De reden hiervoor is dat de peptiden kleiner zijn en dus gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. 

Daarnaast bestaat marine collageen, zoals hierboven vermeld, voornamelijk uit type I collageen. Van type I is bekend dat het uitermate geschikt is voor de huid, nagels en haren. Dit is de nummer één reden waarom de meeste mensen collageen kopen.  

Op basis van deze twee argumenten zou je inderdaad kunnen concluderen dat viscollageen beter is dan rundscollageen. Echter is er iets meer nuance nodig dan dat. Er is namelijk iets dat van cruciaal belang is: de mate van hydrolyse. 

"Eenvoudig uitgelegd, is hydrolyse het proces waarbij een eiwit in kleinere fragmenten wordt geknipt. Deze kleinere fragmenten kunnen gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen en gebruikt."
collageen hydrolyse collageenpeptiden insentials

De hydrolyse van collageen

Wanneer collageenpeptiden voldoende gehydrolyseerd zijn, maakt het niet meer uit of ze afkomstig zijn van vis of rund. Het lichaam kan namelijk geen onderscheid maken tussen beiden. Het enige wat ons lichaam moet doen, is de peptiden absorberen en aanwenden. Hoe vlot dit gaat, hangt af van de biologische beschikbaarheid. 

De biologische beschikbaarheid van collageen 

Collageen van marine oorsprong heeft van nature kleinere peptiden dan rundscollageen. Echter kan rundercollageen dat een uitgebreide hydrolyse heeft ondergaan, de biologische beschikbaarheid van viscollageen vlot evenaren of zelfs overtreffen.  

Het enige wat telt voor het lichaam is de biologische beschikbaarheid. Deze term geeft aan hoeveel van een stof uiteindelijk effectief door ons lichaam wordt opgenomen. Hoe groter de biologische beschikbaarheid, hoe effectiever de opname en hoe beter de collageenpeptiden door het lichaam worden benut. 

Kortom, zowel vis- als rundercollageen hebben enorm veel voordelen, zolang de hydrolysegraad maar hoog genoeg is. 

De wetenschap achter collageenabsorptie 

Om te begrijpen waarom hydrolyse zo belangrijk is, gaan we nog even dieper in op de wetenschap achter collageenopname. Zoals eerder vermeld, is collageen een groot eiwit. Zo groot, dat het in zijn natuurlijke vorm niet kan worden opgenomen door de darmen. Net daarom moet het dus in kleinere stukjes worden geknipt. 

Deze kleinere stukjes beginnen na inname aan hun reis naar de dunne darm. Daar worden ze in de bloedbaan opgenomen en worden ze als het ware afgezet waar het lichaam ze nodig heeft. De gehydrolyseerde collageen stimuleert de aanmaak van nieuw collageen, elastine en hyaluronzuur. Het gevolg zijn meer elasticiteit, een betere hydratatie en een betere algehele gezondheid van de huid. 

collageen wetenschappelijke studies

Wat zegt de wetenschap verder nog?

Er is dus al heel wat inkt gevloeid over het verschil tussen viscollageen en rundscollageen. Maar ook de zin en onzin van collageensupplementen in het algemeen, is onderwerp van menig discussie. Laten we even in de wetenschap duiken. 

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben de voordelen van rundercollageen voor de huid reeds aangetoond. We zetten graag de belangrijkste conclusies van studies naar de invloed van gehydrolyseerd collageen op de hydratatie, elasticiteit en het algemene uiterlijk van de huid op een rij. 

De invloed van gehydrolyseerd collageen bij anti-aging 

Uit diverse onderzoeken kwam reeds een significant verschil naar voor in hydratatie en elasticiteit van de huid bij groepen die gehydrolyseerd collageen namen, tegenover groepen die een placebo kreeg toegediend.  

De conclusie van deze onderzoeken is dat supplementen met gehydrolyseerd collageen, ongeacht de bron van het collageen, de gezondheid van de huid kunnen verbeteren. Met name het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid, beiden cruciale aspecten bij huidveroudering, gaan erop vooruit. 

Bronnen:  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=collagen+supplement+skin&filter=pubt.clinicaltrial 

huid reflectie van lever insentials

Hoe kies je het beste collageen supplement? 

Vandaag de dag worden we om de oren geslagen met collageensupplementen van dikwijls lage kwaliteit. Zoals uit het betoog hierboven mag zijn gebleken, is de graad van hydrolyse van primordiaal belang. Buiten de hydrolyse zijn er nog factoren om rekening mee te houden: 

De zuiverheid en kwaliteit 

De veiligheid en werkzaamheid van collageensupplementen worden sterk beïnvloed door hun zuiverheid en kwaliteit. Superieur collageen wordt uitgebreid onderzocht op onzuiverheden en zorgvuldig gehydrolyseerd voor een betere opname. Deze producten bevatten geen vreemde ingrediënten en hun kwaliteit wordt gegarandeerd door certificeringen van derden. De werkzaamheid en betrouwbaarheid van een supplement wordt verder gegarandeerd door een geschikte verpakking en een positieve merkreputatie. 

Extra ingrediënten 

Sommige ingrediënten zijn uitermate geschikt om samen met collageen in te nemen. Zo is vitamine C bijvoorbeeld essentieel voor de collageensynthese. 

Ook keratine-precursoren ondersteunen de vorming van collageen. Aminozuren zoals cysteïne en methionine zijn voorbeelden van zulke keratine-precursoren die de collageenproductie stimuleren. Deze aminozuren helpen bij de opbouw van de drievoudige helixstructuur van collageen, die essentieel is voor de stabiliteit en sterkte ervan.  

Bovendien draagt cysteïne bij aan de vorming van glutathion, een antioxidant die collageenvezels beschermt tegen oxidatieve schade.  

Suikers en zoetstoffen 

Als je ons al een tijdje volgt, dan weet je wellicht dat suikers en zoetstoffen belastend zijn voor de lever. Een belaste lever zorgt ervoor dat collageen minder goed wordt opgenomen. Veel collageensupplementen op de markt bevatten helaas suikers of zoetstoffen. Kies daarom voor een supplement met 0% suikers of zoetstoffen! 

Insentials Smart Collagen Shots

Wil je op beide oren kunnen slapen wat betreft jouw collageensupplement, dan raden we je onze Smart Collagen Shots aan. Dit supplement biedt een aantal specifieke voordelen: 

  • Vierdegraads-hydrolysatie: de Insentials Smart Collagen Shot vertoont een opmerkelijke mate van hydrolyse, waarbij collageen wordt opgelost in kleinere peptiden om de opname te verbeteren. De uitstekende biologische beschikbaarheid van de collageenpeptiden wordt gegarandeerd door deze hoge mate van hydrolyse. De absorptiegraad bedraagt maar liefst 91%, wat uniek is in de markt. 

  • Geschikt voor mensen met visallergie: omdat de Insentials Smart Collagen Shots gebruik maken van rundscollageen in plaats van marine collageen, zijn ze een veilige keuze voor mensen met een visallergie.   

  • Geen ongewenste additieven: om de onaangename smaak van collageen te verdoezelen, bevatten veel collageensupplementen kunstmatige zoetstoffen of suikers. Deze kunnen zoals gezegd echter de lever belasten en de opname en werking van collageen belemmeren. In de Insentials Smart Collagen Shots wordt natuurlijk aardbeienaroma gebruikt voor een lekkere smaak, zonder je lever te belasten. 

  • Gebruiksvriendelijke verpakking: onze Smart Collagen Shots worden geleverd in handige kleine bruine recycleerbare flesjes die perfect zijn om overal mee naartoe te nemen. De kracht en werkzaamheid van het supplement blijven behouden door de donkere kleur, die het collageen en de vitamine C beschermt tegen oxidatie. 

  • Uitzonderlijk hoge dosis: de Insentials collageenshots bevatten maar liefst 10g collageen. De meeste shots op de markt bevatten slechts 5g collageen. Bovendien gebruiken we keratine precursoren in onze unieke Keraboost technologie.