Foliumzuur

Actief foliumzuur zoals in de unieke Insentials Smart Vitamines, ofwel folaat genaamd, draagt bij tot de weefselgroei van de embryo tijdens de zwangerschap. Het speelt een cruciale rol in het celdelingsproces, het draagt bij tot een normale bloedvorming, het reguleert het ontgiftingsmechanisme van de lever en de vermindert vermoeidheid. Daarnaast draagt het bij tot een normale psychologische functie.

Wetenschappelijk bewijs

Een tekort aan vitamine B9 komt voor bij gebruik van anticonceptie pil, bepaalde geneesmiddelen (ontstekingsremmende medicatie of geneesmiddelen tegen kanker). Symptomen van een tekort zijn spierkrampen, vermoeidheid, hoofdpijn of bloedarmoede.

De anticonceptiepil zou foliumzuur afbreken. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt dus aangeraden om hun anticonceptie minstens zes maanden voor de conceptie stop te zetten en een foliumzuursupplement te nemen. Dit om ervoor te zorgen dat het foliumzuurgehalte in hun lichaam hoog genoeg is voor de eerste ontwikkelingsstadia van de foetus.

Bovendien wordt aan alle vrouwen op vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, aangeraden een foliumzuursupplement dit minstens vanaf 4 weken voor de conceptie tot 8 weken erna. Zo kunnen folaattekorten worden vermeden, die de oorzaak kunnen zijn van misvormingen aan het zenuwstelsel van de foetus (spina bifida - een defect in de sluiting van de wervelkolom, of onderontwikkelde hersenen).

Goed voor

De aanmaak van genetisch materiaal, bij zwangerschap en borstvoeding. Ook uiteraard bij het ontgitftingsmetabolisme van het lichaam.

Gevonden in

Rucola, broccoli, spinazie, kolen, sinaasappel, lever, bonen en biergist. Aanvullen is absoluut nodig bij zwangerschap, borstvoeding maar ook bij volwassen mannen en vrouwen.

Voordelen

Vitamine B9 is een wateroplosbare vitamine die bijzonder belangrijk is omdat ze gelinkt wordt met de DNA-structuur (ons genetisch materiaal).

Deze vitamine draagt bij tot:

  • maternale weefselgroei tijdens de zwangerschap
  • een normaal metabolisme van aminozuren
  • de vorming van bloedcellen
  • het metabolisme van homocysteïne (lever mechanisme)
  • mentale en psychologische functie
  • een normale werking van het immuunsysteem en de vermindering van vermoeidheid
  • de celdeling
  • de preventie van bepaalde erfelijke misvormingen (als er minstens 400 microgram foliumzuur per dag wordt ingenomen)

Gezien het belang van deze vitamine is de dosering van onze Smart Vitamines tot 500 microgram foliumzuur per dag!

Wetenschap in cijfers

Alternatieve naam

Folaat of foliumzuur

Aantal studies

53

Ontdekt in

1931