Vitamine B12

Onze vitamine B12 of cobalamine is een van de acht vitamines van de B-groep. Haar naam cobalamine verwijst naar het gehalte aan kobalt, een unieke eigenschap bij de vitamines.

Wetenschappelijk bewijs

Voor optimale absorptie in het lichaam moet de vitamine gebonden worden aan een substantie die in de maag wordt geproduceerd (intrinsieke factor). Gezien de maag sterk gevoelig is aan stress, veroorzaakt stress vaak ook tekorten aan vitamine B12.

Tekorten komen het vaakst voor bij personen met stress, bij zwangerschapsdiabetes, bij veganisten, bij mensen die aan bepaalde chronische darmaandoeningen lijden, die bariatrische chirurgie hebben ondergaan (probleem met slechte absorptie), die aan pernicieuze anemie (een immuunziekte) lijden of bij senioren, door een verminderde opname door de darmen.

Een tekort uit zich door verschillende symptomen zoals anemie, tintelende handen en voeten, constipatie afgewisseld met diarree of gewichtsverlies.

Goed voor

Een gezond zenuwstelsel en energie.

Gevonden in

Orgaanvlees, vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, zuivel en eieren, in lage dosering.

Voordelen

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die voornamelijk wordt opgeslagen in de lever. In tegenstelling tot andere wateroplosbare vitamines, die worden uitgescheiden via de urine, wordt vitamine B12 uitgescheiden via de gal. Vitamine B12 is gevoelig aan stress waardoor absorptie kan verminderd worden.

Deze vitamine draagt bij tot:

  • een gezond energie metabolisme
  • een normale werking van het zenuwstelsel
  • het metabolisme van homocysteïne (lever)
  • het verminderen van vermoeidheid
  • samen met foliumzuur voor optimale celdeling

Wetenschap in cijfers

Alternatieve naam

De rode vitamine

Aantal studies

99

Ontdekt in

1926