Heb je vragen?
Aanvullend advies? Geen probleem! Vraag het ons team van experten. We horen graag van je.
In deze aflevering van onze podcast hebben we het voorrecht om te spreken met Prof. Depypere, een ervaren gynaecoloog met een lange carrière in het begeleiden van vrouwen door verschillende stadia van hun leven, inclusief de menopauze. We focussen in deze podcast in het bijzonder op de rol van bio-identieke hormonen.
Bestseller auteur en voedingswetenschapper Amandine de Paepe genoot een uitgebreide universitaire opleiding. Ze studeerde onder meer biomedische wetenschappen, voedingsleer en behaalde een European master in voedingswetenschappen op de universiteiten te Wageningen (NL), Cork (Ierland), Lund (Zweden) en Parijs (FR). Na haar internationale carrière in de farmaceutische sector, stortte ze zich op medisch voedingsadvies dat ze combineerde met analyses zoals specifieke bloedtesten, DNA- of suikertesten en gepersonaliseerde supplementen. Door de jaren heen maakte Amandine van haar passie haar levenswerk. Vandaag is ze de bezieler achter Insentials, hét Belgische vitaminen & supplementenmerk.
Jona studeerde ooit af als Master in de Psychologie, maar had altijd een sterke interesse voor voeding. Enkele jaren terug besloot ze daarom om een Bachelor in Voeding- en dieetkunde bij te studeren. Het is vooral de link tussen psychologie en gezonde voeding die haar het meest van al boeit: hoe creëer je gezonde gewoontes op lange termijn? Hoe behoud je een gezonde relatie met voeding? Wat is het effect van gezonde voeding op je mentale gezondheid?
Met een passie voor schrijven en organiseren, staat ze bij Insentials in voor heel wat copywriting en events, altijd met de focus op wetenschap enerzijds en mentale, lichamelijke gezondheid anderzijds.
Prof. dr. Herman Depypere is een gerenommeerd gynaecoloog, verbonden aan de vrouwenkliniek van het UZ Gent. Hij volgende opleidingen in Gent (België), Birmingham (VK), Rotterdam (Nederland), Adelaide (Australië) en Rijsel (Frankrijk). Zijn biomedisch doctoraat legde hij in 1990 af met grootste onderscheiding. Prof. Depypere is gespecialiseerd in borstheelkunde en menopauze. Naast zijn onderzoek rond het voorkomen en vroegtijdig opsporen van borstkanker, onderzoekt hij hoe het leven in de menopauze kan worden geoptimaliseerd.
Tijdens het gesprek wijst Prof. Depypere op het feit dat onze perceptie van de menopauze in de loop van de tijd is veranderd. Waar een vrouw van 45 jaar vroeger als "oud" werd beschouwd en vaak slechts een paar jaar te leven had, zien we nu dat vrouwen van 45 nog volop in het leven staan. Dit betekent dat we onze aanpak moeten aanpassen aan de veranderende realiteit. De menopauze is nu een fase in het midden van het leven. Het doel moet dan ook zijn om deze fase zo gezond en prettig mogelijk te maken. Prof. Depypere benadrukt dat dit kan worden bereikt door een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het gebruik van bio-identieke hormonen waar nodig.
Een belangrijk deel van de podcast richt zich op bio-identieke hormonen. Prof. Depypere legt uit dat bio-identieke hormonen hormonen zijn die qua structuur identiek zijn aan de hormonen die van nature in het lichaam van een vrouw worden aangemaakt. Hij bespreekt hoe deze hormonen kunnen worden gebruikt om de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, te behandelen.
Prof. Depypere benadrukt dat het gebruik van deze hormonen helpt bij het aanvullen van de hormonen die het lichaam tijdens de menopauze verliest. Dit kan de kwaliteit van leven van vrouwen verbeteren door hen te helpen zich beter te voelen en om de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met een gebrek aan hormonen te verminderen.
Tijdens het gesprek bespreekt Prof. Depypere de vele misverstanden die bestaan rond hormoontherapie. Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen synthetische hormonen, die vaak worden gebruikt in anticonceptiemiddelen, en bio-identieke hormonen, die speciaal zijn ontwikkeld om het natuurlijke oestrogeen en progesteron van het lichaam na te bootsen.
De negatieve connotatie komt vooral van de associatie met de anticonceptiepil, die bijvoorbeeld gelinkt wordt met een hogere kans op tromboses en aderverkalking. Voor bio-identieke hormonen geldt dit echter niet. Prof. Depypere legt uit dat veel vrouwen dus onnodig bang zijn voor hormoontherapie.
In het gesprek onderstreept Prof. Depypere het belang van preventieve zorg. Hij legt uit dat vrouwen tijdens de menopauze regelmatig moeten worden gecontroleerd, zelfs als ze zich goed voelen. Dit helpt om problemen zoals verhoogde bloeddruk en cholesterol vroegtijdig op te sporen, zodat deze snel kunnen worden behandeld. Door preventief op te treden, kunnen vrouwen hun gezondheid beter beheren en toekomstige problemen voorkomen.
Prof. Depypere wijst erop dat er binnen de medische wereld, en specifiek binnen de opleiding geneeskunde, onvoldoende aandacht wordt besteed aan voeding. Hij benadrukt dat voeding een cruciale rol speelt in de gezondheid, maar dat artsen hier vaak te weinig over leren tijdens hun opleiding. Volgens Prof. Depypere ligt hier een grote kans om de gezondheid van patiënten te verbeteren door meer nadruk te leggen op voedingsadvies als onderdeel van de medische zorg. Hij ziet dit als een belangrijk gebied waar nog veel winst te behalen is.