wat is collageen insentials

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het zorgt voor een elastische en stralende huid, het houdt je spieren en gewrichten soepel, je haar en nagels stevig. Kort gezegd: collageen is de lijm die je lichaam samenhoudt.

Er zijn verschillende types collageen, het type I collageen is de allerbelangrijkste en vind je voornamelijk terug in de huid en is het type collageen dat gebruikt wordt in de Smart Collagen Shot van Insentials.

Waarom collageen innemen?

Vanaf de leeftijd van 25 neemt je collageenproductie af en beginnen de effecten van collageenverlies zichtbaar te worden: er verschijnen steeds meer fijne lijntjes en je huid wordt kwetsbaarder.

Er zijn verschillende factoren die dit proces versnellen:

 • Genetische factoren
 • UV-licht
 • Ongezonde levensstijl: slechte voeding, roken, alcohol & stress
 • Hormonale disbalans (bv. menopauze)
 • Ontsteking
 • Vervuiling

Maar collageen heeft niet enkel esthetische troeven: het bevat immers ook glutamine, een belangrijk aminozuur voor de darmpermeabiliteit. Bij een verhoogde doorlaatbaarheid kunnen ‘slechte’ stoffen via je darmen in je lichaam terechtkomen en worden cruciale voedingsstoffen niet opgenomen: ook wel het ‘leaky gut’-syndroom genoemd. Glutamine helpt je darmwand intact te houden.

Gezonde gewoontes (zoals voldoende water drinken of vezelrijk eten) kunnen de aanmaak van collageen ondersteunen, maar is onvoldoende om de afnemende productie helemaal op peil te houden. Extra inname van collageen wordt daarom aangeraden als essentiële anti-aging aanpak van binnenuit.  

Insentials heeft gekozen voor een unieke samenstelling, samengebracht in een handige Collageen shot on-the-go.

Wat maakt onze formule zo uniek?

Hoogst gedoseerd collageen voor maximaal resultaat

Allereerst is er de hoge dosis, maar liefst 10g collageen. Deze dosering is zo hoog, dat je de eerste jaren (tot 50 jaar) minder dan 1 dosis per dag nodig hebt. Zo raden we tot de leeftijd van 40 jaar slechts 2 tot 3 shots per week aan. Heeft jouw huid echt een boost aan collageen nodig? Dan kan je met een dagelijkse shot maximale resultaten behalen. De inname kan volledig aangepast worden aan jouw noden.

Het klopt dat deze hoge dosage eerder uniek is. Daarenboven zorgen de stabiele zwavelhoudende aminozuren van het pro-keratine complex in de Smart Collagen van Insentials voor een extra boost van de resultaten: zij verhogen de opneembaarheid ter hoogte van je darmen. Dit uniek wetenschappelijk aangetoond complex heeft Insentials de naam CollaXine™ gegeven.

Collageen zit bovendien niet alleen in onze huid en haren. Je vindt dit ook terug in je pezen, darmwand, gewrichten, etc. Er zal dus ook een stukje van je collageen naar deze plaatsen gaan. Om ervoor te zorgen dat de anti-aging effecten zichtbaar worden, en er dus voldoende collageen opgenomen en aangemaakt wordt ter hoogte van je huid, is het uiterst belangrijk dat je dosage hoog genoeg is.

Gehydrolyseerd collageen voor betere opname

Collageen is een heel groot eiwit dat in zijn natuurlijke vorm zeer moeilijk op te nemen is door je lichaam. Door de collageen te versnijden in kleinere peptides (= hydroliseren) zorgt Insentials voor 91% opname van collageen. 

De peptides worden bovendien niet alleen gebruikt als bouwstenen voor collageen, ze gaan het lichaam ook echt stimuleren om zelf meer collageen aan te maken.

Tot slot werd er ook vitamine C toegevoegd aan de Smart Collagen shot. Deze anti-oxidant werkt als een echte katalysator voor de opname van collageen!

Keratine-complex voor de extra glow

Net als collageen, is keratine ook een lichaamseigen eiwit dat cruciaal is voor een jonge huid. Alleen, keratine zelf kunnen we niet verteren en opnemen, de bouwstenen ervan wel. Door de aminozuren cysteine en methionine (bouwstenen keratine) toe te voegen aan de Smart Collagen shots, geeft Insentials een extra boost aan jouw haar, huid en nagels. Het gaat hier om zeer stabiele aminozuren met zwavelhoudende componenten, een echt ‘pro-keratine complex’. Deze precursoren van keratine zijn in staat om zeer sterke zwavelhoudende bruggen te bouwen met elkaar en zo je keratine-gehalte te laten stijgen. Bovendien zit keratine in je haar en je nagels… Wie droomt er niet van glanzend haar, sterke nagels en skin glow?  

Collageen on-the-go!

De Smart Collagen shotjes van Insentials zitten verpakt in kleine, bruine flesjes. Je neemt ze zo mee in je handtas, zodat je ze steeds bij de hand hebt.

Maar dat is niet de hoofdreden waarom Insentials koos voor deze verpakking: vloeibare collageen is heel gevoelig aan bacteriële contaminatie. Het gebruik van een mono dosage shot is een echte noodzaak om te vermijden dat je ongewenste groei van bacteriën krijgt na elk gebruik van je fles.   

De bruine kleur van het flesje is eveneens cruciaal. Immers, om de opneembaarheid van collageen te garanderen heb je vitamine C als cofactor nodig. Vitamine C is echter wel gevoelig aan daglicht en oxideert dus heel snel. De bruine kleur van het flesje zal dit daglicht tegenhouden en oxidatie tegengaan.

De kleine flesjes zijn uiteraard recycleerbaar: gooi ze in de juiste afvalbak zodat ze nadien gerecycleerd kunnen worden.

Geen suiker of toegevoegde zoetstoffen, wel een lekkere aardbeismaak!

Collageen wordt vaak gekenmerkt door een vies smaakje, en daarom gebruiken veel fabrikanten suiker of zoetstoffen om het een lekker smaakje te geven. Helaas zorgen deze suikers/zoetstoffen voor een overbelasting van de lever, en je lever speelt een cruciale rol bij de opname & verwerking van eiwitten, waaronder collageen. Suikerinname, maar ook zoetstoffen (vaak voorkomend in vloeibare collageen), continue alcoholgebruik, medicatie, stress en zelfs luchtvervuiling tasten je lever aan. Een belaste lever heeft dus onvermijdelijk een impact op je collageenaanmaak. De Smart Collagen van Insentials bevat natuurlijk aardbei-aroma: geen vieze smaak, geen overbelasting van je lever.  

Extra tip: leg je Smart Collagen in de koelkast. Dat is niet noodzakelijk, maar het zorgt voor een extra lekkere en frisse smaak.

Is de Smart Collagen vegan?

Neen, en dat is heel logisch. Plantaardige producten bevatten van nature immers nooit collageen, je vind het enkel terug in dierlijke weefsels. Vis- en rundscollageen zijn de meest gebruikte bestandsdelen voor collageen suppletie, en binnen de beauty sector wordt viscollageen het meest gebruikt voor uitwendige toepassingen. Insentials heeft er echter voor gekozen om te werken met rundscollageen, omdat het op gehydroliseerd niveau geen verschil meer uitmaakt met welke oorsprong je werkt. De peptides zijn immers zo klein gemaakt, dat de mogelijke voordelen van viscollageen (de zogenaamde betere opname) volledig wegvallen.

Op peptide niveau zijn de bestanddelen van viscollageen dus even groot als die van rundscollageen, en maakt het niet uit met welk type je werkt. Toch biedt de keuze van Insentials om voor rundscollageen te kiezen heel wat andere voordelen:

 • Maritieme collageen is tot 3x duurder dan de rundsvariant. Kiezen voor rundscollageen kan de prijs van het eindproduct dus zeker drukken.
 • Rundscollageen bevat geen allergenen. Immers, wanneer je met visproducten werkt, sluit je een grote groep mensen uit: visallergie is nu eenmaal vaak voorkomend.
 • Tot slot is er ook de textuur die eigen is aan het type collageen, en bij collageenoplossingen van dergelijke hoge concentratie is deze textuur enorm belangrijk. 
 • Maritieme collageen bij deze concentratie komt eerder slijmerig over, en is algemeen qua smaakbeleving ook niet zo aangenaam. Bij rundercollageen is dat een stuk toegankelijker.

Vanaf wanneer heb je effect?

Inname van collageenpeptiden zorgt voor een daling in collageenfragmentatie van 18% na 4 weken en 31% na 12 weken. Voor vochtgehalte van de huid worden gelijkaardige resultaten gevonden:  16% stijging na 4 weken en 28% stijging na 8 weken (Asserin et al, 2015). De effectieve snelheid waarmee je effect zal ondervinden is steeds persoonlijk, bij Insentials raden we een kuur van 3 maanden aan. Nadien kan je bijvoorbeeld onderhouden met de Inner Beauty capsules of de afwisseling van capsules en shots.                 

Hoe bereik je een optimaal resultaat?

Bij Insentials weten we dat een gezonde lever essentieel is voor een optimale opname van je eiwitten, zoals collageen. Door ervoor te zorgen dat je lever niet overbelast wordt, behaal je de beste resultaten. Maar hoe doe je dat?

 1. Gezonde voeding: eet voldoende vezels (vul je bord steeds voor de helft met groenten en eet groenten bij elke maaltijd), en eet zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen (eet wat je in de natuur vindt!)
 2. Drink voldoende water! Extra tip: neem niet heel de dag kleine slokjes, maar drink grotere hoeveelheden verspreid over de dag.
 3. Vermijd stress, zorg voor voldoende beweging en ga op tijd naar bed
 4. De Detox Boost van Insentials kan je helpen om je lever te detoxen, immers: een niet-overbelaste lever garandeert nog betere opname van je eiwitten zoals collageen.

Heeft het innemen van collageen bijwerkingen?

Er zijn over het algemeen geen bijwerkingen van collageen bekend. Bovendien is de Smart Collagen van Insentials een zeer puur product, waardoor de kans op overgevoeligheid op ingrediënten miniem is. En aangezien rundscollageen geen allergenen bevat, sluit je de kans op eventuele allergische reacties (die je wel kan hebben bij de visvariant) uit.

Kan je Smart Collagen gebruiken tijdens je zwangerschap/borstvoeding

Allereerst is het belangrijk om te herhalen dat collageen een lichaamseigen stof is, en dat het van nature in voeding voorkomt. Zwangere of lacterende vrouwen hebben bovendien een hogere behoefte aan eiwitten. Er is echter weinig onderzoek beschikbaar naar het gebruik van collageen suppletie tijdens de zwangerschap en lactatie. Daarom wordt er aangeraden te overleggen met een arts of specialist indien je deze suppletie overweegt tijdens jouw zwangerschap of lactatie.

Hoeveel Smart Collagen neem je best in?

Omdat de afbouw van collageenproductie geleidelijk aan gebeurt over de jaren heen, hanteert Insentials verschillende aanbevelingen per leeftijd:

 • Jonger dan 25 jaar: 2 shots/week
 • 25 – 40 jaar: 3 shots/week
 • 40 – 50 jaar: 5 shots/week
 • 50+ jaar: 1 shot per dag

Is de Smart Collagen enkel voor vrouwen?

Absoluut niet! Bij vrouwen begint de afname van de collageenproductie sneller, zeker tijdens en na de menopauze. Mannen hebben het voordeel dat ze pas later in hun leven rimpels krijgen, want ze hebben een dikkere huid en meer collageen. Collageen wordt immers gestimuleerd door mannelijke hormonen, waardoor de huid 20% dikker wordt dan de vrouwelijke huid.

Zodra het collageen in de huid bij mannen afneemt echter, gaat het proces wel sneller dan bij vrouwen. De huid van een man zal meer verslappen en de rimpels zullen dieper en dikker zijn.

Wat is het verschil met de capsules collageen?

Het grootste voordeel van vloeibare collageen is dat je echt hoog kan doseren. Deze hoge dosages kan je niet bereiken met een capsule. Met een capsule kan je echter wel beter werken met additioneel hyaluronzuur. Deze stof maakt ons lichaam ook zelf aan, maar ook hier is het verhaal vergelijkbaar met dat van collageen: vanaf de leeftijd van 35 jaar zal de productie er van afnemen. Hyaluronzuur bindt 5x zijn eigen gewicht aan water, en zorgt bijgevolg voor een gehydrateerde huid. Deze hydratatie van de huid is eveneens cruciaal om huidveroudering tegen te gaan. Aangezien hyaluronzuur bindt met een vloeistof, kan je echter nooit hoog gaan doseren met een vloeibare collageen. Vandaar het advies om onze mono-dose shot te combineren met af en toe een capsule. De Inner Beauty capsules van Insentials kunnen perfect als aanvulling gebruikt worden, bijvoorbeeld op de dagen dat je geen mono-dose Insentials shot inneemt.

Conclusie

Zowel mannen als vrouwen kunnen mooie resultaten ervaren door de inname van collageen.