Heb je vragen?
Aanvullend advies? Geen probleem! Vraag het ons team van experten. We horen graag van je.
Hoe belangrijk is het om gezond te eten en waarom is het zo cruciaal? Een uitgebalanceerd voedingsplan speelt een belangrijke rol in ons algehele welzijn. Het gaat niet alleen om het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen of slechte vetten. Het gaat om een slimme combinatie van essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten, die ons lichaam helpen goed te functioneren.
Een uitgebalanceerd voedingsplan helpt ons niet alleen om een gezond gewicht te behouden, maar kan ook helpen heel wat chronische ziekten te voorkomen, zoals hartaandoeningen en diabetes. Door gezond te eten investeren we in ons welzijn op lange termijn, verhogen we onze dagelijkse energie en bevorderen we een langer, actiever leven. We delen graag enkele concrete tips, die je meteen kan toepassen.
Vul bij elke maaltijd de helft van je bord met groenten.Ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Eet daarom dagelijks 600g groenten, verspreid over de lunch en het avondmaal. Liefst in 3 verschillende kleuren. Kies ook regelmatig voor prebiotische opties zoals uien, knoflook en prei.
Kies in plaats van bewerkt en rood vlees voor wit vlees of gevogelte of voor plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu en zaden. Door meer vegetarische maaltijden in je wekelijkse routine op te nemen, verrijk je je inname van voedingsstoffen en verminder je de belasting van je lichaam.
2 à 3 stukken fruit per dag volstaan. Ze bevatten heel wat vitamines. Daarnaast zijn ook de vezels in fruit van belang. Eet daarom het fruit best mét schil en volledig. Want fruit dat eet je, fruit drink je dus niet.Kies ook regelmatig voor rood fruit, dat bevat het minste suiker. De boodschap blijft om te variëren.Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden combineer je fruit best altijd met een eiwitbron zoals Skyr.
Eieren zijn een rijke bron van voedingsstoffen, vooral choline. Choline geeft je lever een krachtige detox boost. Je kunt tot vier hardgekookte eieren per week eten om je lever te ondersteunen zonder je cholesterolgehalte aanzienlijk te verhogen.
Kies voor de juiste bronnen van vetten en consumeer ook hier met mate. Geef de voorkeur aan plantaardige vetten zoals olijfolie, lijnzaadolie en avocado-olie. Beperk je inname tot ongeveer twee eetlepels per maaltijd (of maximaal 4 eetlepels per dag) om overmatig calorieverbruik te voorkomen. Vermijd ook het gebruik van dierlijke vetten.
De aanwezigheid van verzadigde vetten in zuivelproducten kan mogelijk risico’s met zich meebrengen voor het lichaam. Beperk melkproducten en kazen. Kies voor eiwitrijke alternatieven.
Hydratatie is erg belangrijk bij het in stand houden van alle lichaamsfuncties. De manier waarop je je water consumeert is net zo essentieel. In plaats van de hele dag door water te drinken, kun je beter op bepaalde momenten grote hoeveelheden drinken, in bulk dus. Dit kan een efficiëntere spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen bevorderen. Drink magnesiumrijk water zoals Hépar en drink het op kamertemperatuur.
Of het nu snelle of langzame koolhydraten zijn, koolhydraten kunnen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit kan een negatieve invloed hebben op je energie en gezondheid op lange termijn. Beperkt daarom zaken zoals brood, pasta en koekjes.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kefir, kimchi en kombucha, bevatten grote hoeveelheden prebiotica en probiotica, die belangrijk zijn bij het behoud van een gezond darmmicrobioom.
Kruiden en specerijen geven niet alleen smaak aan je gerechten. Ze zitten ook vol heilzame eigenschappen. Kies daarom voor kaneel, oregano, kurkuma en gember. Door deze in je maaltijden te verwerken, zorg je dus voor heel wat gezondheidsvoordelen terwijl je je gerechten op smaak brengt.
Vezels spelen een cruciale rol bij een gezonde spijsvertering en het behouden van een constant gewicht. Door tussen de 25 en 35 gram vezels per dag te eten, vooral oplosbare, kun je helpen je stoelgang onder controle te houden, je bloedsuikerspiegel op peil te houden en je cholesterolgehalte te verlagen. Voedingsmiddelen die oplosbare vezels bevatten zijn onder andere haver, peulvruchten, appels en wortels.
Chronische stress kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt stressverminderende methoden toepassen, zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling, die niet alleen je mentale welzijn kunnen verbeteren, maar ook je algehele lichamelijke gezondheid.
Darmgezondheid speelt een essentiële rol in je algehele welzijn. Gebruik glutamine, spirulina, chlorella, moringa en baobab voor een gezonde darmwand en lever. Door supplementen te gebruiken zoals Gut Day & Gut Night, die prebiotica en probiotica bevatten, kun je de balans van je darmflora herstellen, de spijsvertering verbeteren en je immuunsysteem een boost geven.
Beperkt je alcoholconsumptie. Drink je toch alcohol, zorg dan voor een 2:1 verhouding. Hierbij drink je twee glazen water voor ieder glas alcohol. Daarnaast helpt het vermijden van suikers en koolhydraten bij maaltijden vergezeld van een glaasje om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de schadelijke effecten van alcohol te verminderen.
Kunstmatige zoetstoffen kunnen de darmflora veranderen en worden vaak in verband gebracht met een hoger risico op overgewicht en stofwisselingsproblemen.
Eet altijd eerst jouw groenten op, pas daarna de eiwitbron zoals vlees of vis en eindig met koolhydraten indien je nog honger hebt. Onderzoek toont aan dat het starten van een maaltijd met vezelrijke groenten kan resulteren in lagere bloedsuikerpieken na de maaltijd. Dit komt doordat de vezels de vertering van suikers vertragen, waardoor er minder insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Eet traag en van een kleiner bord dan gewoonlijk. Voorkom overeten en wacht daarom 20 minuten voor je een tweede portie neemt. Op die manier eet je je maar voor 80% vol.
Maak van deze gewoonten een dagelijkse routine om zorg te dragen voor je gezondheid. Heb je vragen over gezonde voeding? Aarzel niet contact met ons op te nemen. Ook in de boeken 'Er ligt meer op je lever dan je denkt' en 'Lang zal je lever', vind je heel wat handige voedingstips.