constant hongergevoel oorzaken oplossingen insentials

Constant hongergevoel? Een kritische blik op de oorzaken en oplossingen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt net gegeten, maar kort daarna hang je alweer met jouw hoofd in de koelkast. Je hebt terug honger. Of ‘goesting’ in iets. Wanneer dit probleem chronisch is en je een constant hongergevoel ervaart, kan dit knap vervelend zijn.  

Voortdurende honger kan frustrerend en verwarrend zijn. Vooral als het voelt alsof je genoeg eet. In deze blogpost lees je meer over waarom we trek hebben, mogelijke redenen voor constante honger, de rol van het GLP-1 hormoon en hoe een belaste lever gewichtsverlies kan bemoeilijken.  

Wat is de oorzaak van constante honger en cravings?

Een constant hongergevoel of cravings kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed. Biologische, psychologische en sociale factoren kunnen hier allen toe bijdragen. 

honger hormonale verstoringen insentials

Hormonale verstoringen

Belangrijke hormonen zoals ghreline, dat honger opwekt, en leptine, dat een vol gevoel geeft, spelen een cruciale rol bij onze eetlust. Als deze hormonen uit balans zijn, kan dat leiden tot meer honger en overeten.

overeten emotionele triggers

Emotionele triggers

Emoties zoals stress, angst en depressie zorgen er vaak voor dat mensen troost zoeken in voedsel. Voedingsmiddelen met veel suiker en vet kunnen tijdelijke verlichting bieden. Dit leidt tot een repeterend patroon van emotioneel eten. 

chocolade cravings tekort magnesium

Tekorten aan voedingsstoffen

Overdreven trek in eten kan soms een manier van het lichaam zijn om een tekort aan specifieke voedingsstoffen aan te geven. Hunkeren naar chocolade kan er bijvoorbeeld op wijzen dat je lichaam meer magnesium nodig heeft. Veel zin in vlees, kan dan weer wijzen op ijzertekort. 

Zorg ervoor dat je geen voedingstekorten hebt, zodat deze in ieder geval niet de oorzaak kunnen zijn van jouw overdreven hongergevoel. 

geraffineerde suikers koolhydraten honger

Voedsel met geraffineerde koolhydraten en suikers

Voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten en suikers kunnen snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hierdoor kan je kort na het eten alweer honger krijgen. 

Voeding zoals wit brood, gebak en suikerhoudende dranken, veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze piek wordt gevolgd door een snelle daling als insuline wordt afgegeven om de suikerschommeling onder controle te houden. De snelle daling van de bloedsuikerspiegel kan een hongergevoel opwekken, waardoor je opnieuw honger krijgt.  

onvoldoende eiwitten vezels hongergevoel insentials

Gebrek aan eiwitten en vezels

Maaltijden met weinig eiwitten en vezels kunnen je sneller een hongergevoel geven. Eiwitten en vezels doen er langer over om te verteren, wat een gevoel van volheid bevordert. 

  • Eiwitten zijn essentieel voor de verzadiging. Ze stimuleren de afgifte van hormonen zoals peptide YY en GLP1, die een verzadigingsgevoel naar de hersenen sturen. Daarnaast duurt het langer voordat eiwit wordt afgebroken in vergelijking met koolhydraten. Hierdoor hou je langer een verzadigd gevoel. Bronnen van eiwitrijk voedsel zijn bijvoorbeeld mager vlees, vis, skyr, eieren en peulvruchten. 

  • Voedingsvezels die je terugvindt in fruit, groenten, volle granen en peulvruchten, voegen als het ware massa toe aan je voeding en vertragen de spijsvertering. Dit verlengt het gevoel van verzadiging. Vezels stabiliseren bovendien de bloedsuikerspiegel, waardoor pieken en dalen die honger veroorzaken worden voorkomen. Met name oplosbare vezels vormen een gelachtige substantie in de darmen die de opname van voedingsstoffen vertraagt, waardoor het verzadigingsgevoel toeneemt. 
dehydratatie hongergevoel insentials

Dehydratatie

Wanneer je honger hebt, kan het soms lonen om gewoon een groot glas water te drinken. Dorst en honger worden namelijk vaak verward. Zorgen voor voldoende hydratatie is cruciaal om de juiste signalen naar jouw hersenen te sturen.

onvoldoende slaap hongergevoel

Onvoldoende slaap

Heb je het een avondje te bont gemaakt en minder goed geslapen?De volgende dag zal je vaak meer honger hebben. Slecht slapen kan de balans van hongerhormonen verstoren. Het ghrelineniveau neemt toe en het leptineniveau neemt af, waardoor je meer honger ervaart.

Probeer iedere nacht voldoende te slapen. Hoewel de slaapbehoefte voor iedereen anders is, mik je toch best op minstens zeven uur.

chronische stress honger

Chronische stress

Chronische stress verhoogt het niveau van cortisol, het gevreesde stresshormoon. Cortisol is nuttig in gevaarlijke situaties, waarbij onze fight of flight respons wordt geactiveerd. Het probleem is dat in onze stressvolle maatschappij die fight of flight respons vaak chronisch geactiveerd is. Bijgevolg is ook het cortisolniveau bij veel mensen chronisch te hoog. 

Een verhoogd cortisolniveau doet ons vaker naar calorierijk comfort food grijpen. Het zorgt er ook voor dat we ons vaker overeten. Het beheersen van stress door middel van activiteiten als meditatie, lichaamsbeweging en voldoende rust kan helpen om jouw cortisolniveau onder controle te krijgen. 

De rol van het GLP-1 hormoon

We hadden het hierboven al kort even over het verzadigingshormoon GLP1 of GLP-1. Dit hormoon wordt aangemaakt in onze darmen en regelt voor een groot deel ons hongergevoel.  

GLP1 zorgt ervoor dat we een voller gevoel hebben. Het doet ons voedsel trager bewegen van onze maag naar de darmen, wat maakt dat we ook langer verzadigd zijn. Bovendien regelt het ook de afgifte van insuline. 

Hoe werkt GLP1 precies? 

Van zodra we iets eten, wordt het hormoon GLP1 vrijgegeven. Hierop worden verzadigingssignalen doorgegeven aan de hersenen. 

Het verzadigingshormoon staat ook in voor de afgifte van insuline. Op die manier helpt GLP1 onrechtstreeks bij de regulatie van onze bloedsuikerspiegel. Frequente pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel kunnen meer honger veroorzaken. Dankzij GLP1 wordt de bloedsuikerspiegel beter gestabiliseerd. 

Tot slot draagt GLP1 bij aan een gezond gewicht. Bepaalde GLP-1 agonisten die worden ingezet als diabetesmedicatie, worden gebruikt om het gewicht onder controle te houden. Omdat GLP1 ervoor zorgt dat je minder honger hebt, ga je namelijk minder eten.  

Lees alles over GLP1 in onze blog “Ontdek de kracht van GLP1”. Je leest er ook over het cruciale verschil tussen het ongezonde hormonaal proces van sommige diabetesmedicatie en het gezonde mechanisch proces. 

Het probleem van de overbelaste lever

Leververvetting, vaak de ziekte van de eeuw genoemd, komt steeds vaker voor. Het kan een grote invloed hebben op honger en gewichtsbeheersing.  

Niet-alcoholische leververvetting wordt gekenmerkt door de ophoping van overtollig vet in de levercellen. Een teveel aan suikers, medicijnen en vervuilende stoffen kunnen zich ophopen in je lever en leiden tot leververvetting. 

Insulineresistentie 

Die belaste lever kan op zijn beurt weer leiden tot insulineresistentie. Hierbij reageren jouw lichaamscellen niet goed meer op insuline. Dit maakt het moeilijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bijgevolg krijg je meer honger en vetopslag. Het lichaam worstelt namelijk om de energiebehoefte in balans te houden.  

Metabole problemen 

De lever is de sleutel tot de stofwisseling van vetten en koolhydraten. Wanneer dit orgaan belast is met overtollig vet, wordt zijn vermogen om deze voedingsstoffen effectief te verwerken belemmerd. Dit kan resulteren in een hoger vetgehalte in het bloed, wat meer vetopslag en dus gewichtstoename in de hand werkt.  

Hormonale verstoringen 

De lever reguleert verschillende hormonen die te maken hebben met honger en stofwisseling. Leververvetting kan deze hormoonbalans verstoren, waardoor hongergevoelens en food noise toenemen.  

“Food noise is een term die verwijst naar de constante en opdringerige gedachten, hunkeringen naar en preoccupaties met eten. Het uit zich vaak als een aanhoudend intern stemmetje dat praat over wat te eten, wanneer te eten en hoeveel te eten. Dit leidt de aandacht af van andere activiteiten en kan leiden tot ongezond eetgedrag.“ 

Hormonen zoals insuline en leptine worden vaak minder effectief bij mensen met leververvetting, wat kan bijdragen aan een constant hongergevoel. Het verbeteren van de levergezondheid door veranderingen in levensstijl en een gezond leversupplement kan de stofwisselingsfunctie verbeteren, hongergevoelens beter reguleren en gewichtsbeheersing ondersteunen. 

supplementen pakket hongergevoel insentials

Jouw hongergevoel onderdrukken? Ontdek onze Metabolic GLH-2 Pack 

Als je worstelt met voortdurende honger of cravings, is naast gezonde (eet)gewoonten het Metabolic GLH-2 Pack van Insentials de oplossing die je nodig hebt. Dit pakket biedt een allesomvattende aanpak voor het beheersen van honger en het verbeteren van je metabolische gezondheid. 

Belangrijkste kenmerken van Metabolic GLH-2 Pack 

  • Lever detox: het Metabolic GLH-2 Pack bevat de Detox Boost met het unieke Lipogluthatox™ mengsel. Deze unieke samenstelling activeert de levercellen en bevordert de natuurlijke vetverbranding. Een gezonde lever is cruciaal voor een efficiënte stofwisseling en energieproductie. 

  • Vlottere vetverbranding: het pack bevat ook de Fat Burner met Lipochrome™. Dit is een unieke gepatenteerde mix die is ontwikkeld om de verbranding van opgeslagen vetcellen te stimuleren en de vetvertering te verbeteren. Het helpt bij de gewichtsbeheersing door het vermogen van het lichaam om vet te gebruiken voor energie te bevorderen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden. 

  • Langdurige verzadiging: de revolutionaire GLH-2 blokkeert tot 40% van de koolhydraten uit voedsel. Hierdoor vermindert de suikeropslag in het lichaam en neemt de verzadiging toe. Dit leidt tot een natuurlijke verhoging van de stofwisseling en een aanzienlijke vermindering van cravings.  

“Gebruikers melden dat ze tot 6 uur na de maaltijd een voller gevoel hebben, wat helpt om de eetlust onder controle te houden en de kans op overeten te verkleinen.”

De GLH-2 stimuleert de productie van GLP-1. Hierdoor neemt de verzadiging met wel 65% toeneemt.  

Ontdek nu de Metabolic GLH-2 Pack

Gezonde gewoonten zoals voldoende eiwitrijke voeding, een vezelrijk dieet, stressmanagement en voldoende slaap combineren met ons pack, kunnen jouw chronisch hongergevoel ongetwijfeld het zwijgen opleggen!