wat is het verband tussen vitamines en immuniteit

Wat is het verband tussen vitamines en immuniteit?

Immuniteit is het vermogen van het lichaam om zich op natuurlijke wijze te verdedigen tegen agressors van buitenaf. Het immuunsysteem houdt de werking van het lichaam in stand en vertrouwt daarbij op vele hulpmiddelen. Een daarvan is voeding en de aanvoer van belangrijke organische stoffen, zoals vitamines. Maar het is duidelijk dat de immuniteit afhangt van nog veel meer factoren, zoals slaap, het evenwicht van de darmflora, lichaamsbeweging, beweging in de buitenlucht, enz.

Terug naar de vitamines

Vitamines hebben een bijzondere relatie met het immuunsysteem, omdat ze ontelbare reacties in het lichaam mogelijk maken. Aangezien ons lichaam die niet zelf kan produceren, moeten we elke dag de nodige vitamines uit onze voeding halen om optimaal te kunnen functioneren. Vitamine C is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van collageen, vitamine D ondersteunt de werking van het immuunsysteem en beschermt het botweefsel, vitamine E is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen, enz.

Om het evenwicht van ons immuunsysteem te ondersteunen, moeten we ook rekenen op een goede inname van belangrijke vitamines.

Welke zijn de belangrijkste vitamines?

  • Vitamine C helpt infecties te bestrijden, het natuurlijke afweersysteem in stand te houden (antioxidantwerking) en vermoeidheid te bekampen. 
  • Vitamine D ondersteunt de optimale werking van het immuunsysteem.
  • Vitamine E is een krachtige antioxidant die de cellen van het lichaam een goede bescherming biedt.
  • Vitamines van de B-groep (o.a. B2, B6, B8, B12) werken rechtstreeks in op het immuunsysteem en het metabolisme.

Behalve deze kostbare vitamines, zijn ook specifieke mineralen en sporenelementen onmisbaar voor de goede werking van het immuunsysteem: ijzer, zink, enz.