Vermoeidheid, stress, burn-out: de 4 alarmsignalen

Vermoeidheid, stress, burn-out: de 4 alarmsignalen

Ons dagelijks leven stelt ons bloot aan veelvuldige perioden van stress, vermoeidheid, gebrek aan slaap en spanningen allerhande. Soms wordt het allemaal wat teveel. Om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen en een burn-out te krijgen, moeten we goed op de volgende vier alarmsignalen letten.

De druppel die de emmer doet overlopen

Een burn-out is een moment waarop het lichaam 'STOP' zegt! Het is teveel geworden, het lichaam bereikt zijn grenzen in termen van fysieke, mentale en emotionele energie en kan niet meer verder. 
Het herhaaldelijk voorkomen van deze vier signalen, wijzen op een nakende burn-out en vragen om actie!

  • Vermoeidheid: de hele tijd uitgeput zijn, is niet normaal.
  • Regelmatig geheugen- en concentratieverlies
  • Vreemde stemmingswisselingen: onevenredige emotionele reacties (huilen, verdriet, woede, enz.) 
  • Behoefte om aan de realiteit te ontsnappen: neiging tot terugtrekking en isolement (verlies van enthousiasme, verminderde deelname aan het actieve leven, beroeps-, gezins- en privéleven, enz.) 

De eerste stap naar beterschap is het herkennen van deze signalen. Maar wat te doen in deze situatie?

Corrigeer de context zo snel mogelijk

Niets doen is geen optie. De lichamelijke en psychische symptomen zullen alleen maar erger worden: hoofdpijn, spijsverteringsongemak, slaapstoornissen, depressie, verlies van zelfvertrouwen, enz.

Het is van groot belang dat er een rustigere en evenwichtigere levensomgeving wordt gecreëerd en dat men terugkeert naar een positief leven, waar spanningen slechts sporadisch voorkomen en beheersbaar zijn. Om echte oplossingen te vinden, moeten we eerst onderzoeken waar het ongemak en de ondraaglijkheid precies vandaan komen: het gezin, het werk, de relaties, enz.?

Die analyse moet soms gebeuren onder begeleiding van een professional of een vertrouwenspersoon. Aarzel dus niet om met een dokter, psycholoog, vriend of familielid te praten. Ook effectieve stressbeheersingspraktijken kunnen soelaas bieden: yoga, meditatie, sofrologie, enz.

Herstel het evenwicht in jouw lichaam

Een lichaam waarop roofbouw is gepleegd, verdient een oppepper om het te helpen het evenwicht en de energie terug te vinden die het nodig heeft om het hele lichaam weer op de rails te krijgen. Adaptogene planten zoals ashwangandha (Indiase ginseng) en maca (Peruaanse ginseng) zijn waardevol in deze momenten van wederopbouw. Ze helpen stress en angst te verlichten, de vitaliteit te herstellen en het geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen. Ook magnesium bestrijdt vermoeidheid en bevordert de terugkeer van goede energie. Vitamine B5 ondersteunt de mentale prestaties en de stofwisseling en geeft het moreel weer veerkracht en kleur.

De juiste voedingssupplementen kunnen een extra bondgenoot zijn om stress te bestrijden, uzelf terug te vinden en uw levensvreugde terug te krijgen.