impact stress vrouwelijke ondernemers vitaminetekorten insentials

De impact van stress bij vrouwelijke ondernemers op vitaminetekorten en gezondheid

Stress is de dag van vandaag bijna niet weg te denken. We ervaren het op allerlei manieren: door werkomstandigheden (en zeker bij ondernemende vrouwen die multitasken), door verkeerde voeding, luchtvervuiling, slaaptekort, bewegingsarmoede, prikkels van social media, work-life balance, opvoeding van de kinderen, enzoverder.

Als ondernemende vrouw ben je niet alleen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van heel je zaak, maar ook (nog steeds) voor veel zaken in het huishouden, opvoeding van de kinderen, er goed moeten uitzien volgens de norm, sociaal actief zijn, sporten, en ga zo maar door. Niet te vergeten hebben alle vrouwen -in vergelijking met mannen- een maandelijkse cyclus, met soms een rollercoaster aan emoties en andere fysieke kwaaltjes, en doorlopen ze verschillende fasen in hun leven die een grote impact hebben op de hormonale balans, vitaliteit en gezondheid.

Een optimale energie en preventie voor het voorkomen van klachten zoals vermoeidheid, burn out, huidonzuiverheden, gewichtstoename en zelfs vruchtbaarheidsproblemen is dus cruciaal voor vrouwen.

We zien ook dat maar liefst 95% van de vrouwen een vitaminetekort heeft. Gezonde voeding is de basis, maar niet voldoende om alle tekorten en de noodzaak in ons lichaam af te dekken. Daarvoor is de kwaliteit van onze voeding de laatste decennia téveel afgenomen, onder andere door industrialisering, bewerking, hormonen, pesticiden, lucht- en grondvervuiling enzovoort.

Preventie met gezonde voeding en aanvulling

Volgens Amandine De Paepe, voedingswetenschapper en founder van Insentials is het dus logisch en hoog tijd om te gaan inzetten op deze preventie, met gezonde voeding als basis, én een noodzakelijke aanvulling voor élke vrouw van specifieke vitaminen zoals de Smart Insentials om de tekorten te kunnen opvangen.

Er is een enorme toename aan welvaartsziekten, die meestal een combinatie aan oorzaken kent. Wel is duidelijk dat alle ontstekingsgerelateerde klachten een duidelijke relatie hebben met psychologische stress. Zo ziet men dat de huidige maatschappelijke structuren en werkgerelateerde stress vaker ziekte langdurige afwezigheid met zich kan meebrengen.

Stress is eigenlijk een spanning die optreedt wanneer de balans tussen de draaglast en de draagkracht van een persoon verstoord is. Pas op, stress is niet alleen slecht. We hebben stress nodig en het kan zeker functioneel zijn, omdat het het lichaam beschermt tegen (potentieel) gevaar. Het zet een oplossing in gang die gericht is op het herstel van het homeostatisch evenwicht. Pas als stress chronisch wordt, zorgt het voor problemen.

Je moet stress bezien als een ‘virtueel gevaar’, zoals een leeuw die achter de deur staat, klaar om je aan te vallen. Jouw lichaam en brein verkeert dan in een continue staat van alertheid: klaar om te anticiperen op de aanval (van die collega die te laat is, van die deadline, van die 60 ongelezen mails, van de sales,..), door te vluchten of te vechten.

Er is dus een totaal ander energiemetabolisme aan de gang in jouw lichaam om in deze staat te verkeren. Jouw maag gaat bijvoorbeeld veel minder goed werken (want waarom zouden we eten wanneer er een tijger achter de deur staat?). Er wordt dus onder andere minder maagzuur geproduceerd waardoor vertering al bij het begin misloopt.

En dat niet alleen: de maag is verantwoordelijk voor de opname van vitamine B12: een essentiële vitamine die instaat voor energie! Dit kan al een eerste reden zijn waarom stress (of een druk leven als ondernemende vrouw) voor een energietekort kan zorgen, die energie die je net zò hard nodig hebt om te presteren. Daarom dat Vit B12 als onderdeel opgenomen is in het Smart Insentials supplement.

Ook zet stress de lichaamsbarrières open zodat bepaalde voedingsstoffen snel kunnen getransporteerd worden doorheen het lichaam. Als dit chronisch wordt, dan leven we met open barrières, die dus ook de poort voor allerlei ziekteverwekkers openzetten. Als gevolg hiervan wordt het immuunsysteem geactiveerd, wat heel veel energie kost, en deze energie gaat weer ten koste van onze hersenen. Dit zorgt ervoor dat we in ons werk soms het gevoel hebben dat we focus verliezen, of ons niet ten volle kunnen concentreren, moe zijn en het soms moeilijk hebben om besluiten te nemen. Cruciale elementen voor een business woman!

Dringend tijd dus om bepaalde tekorten te gaan opvullen en in te zetten op preventie, zodat ons brein terug dominant kan worden en de energie naar de gewenste processen kan gaan in plaats van naar ons immuunsysteem en naar het anticiperen op gevaar.

en ander element dat instaat voor flexibiliteit, productiviteit en focus is omega 3: een essentieel vetzuur dat we kunnen opnemen door het eten van vette vis, noten, avocado, olijven, enz… 

De realiteit is enkel dat vele vrouwen hier niet toe komen, om dit in de gewenste hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen. Onze huidige voedingsgewoontes bevatten teveel omega 6 in verhouding met omega 3. Omega 3 zorgt er nochtans voor dat de celwand flexibel is, zodat wij ook flexibel kunnen reageren in ons werk, ons kunnen aanpassen aan de situatie, snel besluiten kunnen nemen, goed kunnen netwerken en op die manier een topondernemer worden.

De Smart Insentials werd voor die reden ontworpen: elke vrouw de kans bieden om flexibel, besluitvaardig en in controle in haar leven te kunnen staan, vol energie.

En wat met anticonceptie zoals de pil?

Ja, dit is ook stress voor het lichaam én voor de lever. De pil berooft je namelijk van foliumzuur, een belangrijke vitamine voor onze bloed- en zenuwcellen, en de verwerking van al deze hormonen hangt als een zwaard van damocles boven het hoofd van de lever, die daardoor minder ruimte heeft voor noodzakelijke processen zoals ontgifting en vetmetabolisme.

Tot slot hebben we voor alle belangrijke processen in ons lichaam vitamine D nodig. Vrouwen die hard werken hebben helaas soms niet voldoende tijd om overdag even van de zon te kunnen genieten. Vitamine D en foliumzuur konden dus niet ontbreken in de Smart Insentials.

Als je even stilstaat bij de levenscyclus van elke vrouw, en dat in een maatschappij waar veel van ons gevraagd wordt, waar we veel moeten presteren op elk gebied, en waar er tekorten aan volwaardige voeding is (ondanks het feit dat alles in overvloed aanwezig is)... kan je je wel voorstellen dat bepaalde systemen in ons lichaam -en dan vooral de lever- voor een groot deel overbelast worden. Door stress gaat energie en vitaminen verloren die we net zo hard nodig hebben om de juiste besluiten te kunnen nemen. Er moet dus meer awareness komen over het belang van preventie door het dagelijks ‘s ochtends aanvullen van de juiste vitaminen via de Smart Insentials, samen met een gezonde levensstijl en de juiste voeding.