hormonale disbalans pak de oorzaak aan insentials

Hormonale disbalans? Pak de oorzaak aan

Onze hormonen, ze krijgen vaak de schuld wanneer het gaat over ongewenste kwaaltjes en negatieve gevoelens. In totaal heb je wel rond de honderd hormonen in je lichaam. Ze hebben elk hun functie en dirigeren talloze lichamelijke processen. Je kan dus niet zonder! 

De hormonen oestrogeen en progesteron, maar ook testosteron, staan centraal in de hormonale, vrouwelijke levenscyclus. Deze chemische boodschappers houden onze gezondheid en mentale welzijn in handen. Van menstruatie tot zwangerschap en verder tot in de menopauze. 

Het delicate evenwicht van deze hormonen raakt wel eens verstoord. Hierdoor krijgen veel vrouwen te maken met een scala aan klachten. Maar vrees niet, want het begrijpen van deze complexe, vrouwelijke (dis)balansen is niet alleen essentieel, maar ook versterkend. 

In deze blog nemen we 3 problematieken onder de loep, die gerelateerd zijn aan hormonale disbalansen: de anticonceptiepil, PMS klachten en (peri)menopauze klachten. 

Stoppen met de anticonceptiepil. Een goed idee?

‘De pil’ is de meest gebruikte anticonceptiemethode in België. De komst van de pil was een echte revolutie, aangezien vrouwen zelf in de hand hadden of ze wel of niet zwanger werden. Terwijl de pil voordien als een evidente keuze werd gezien, stellen we vast dat vrouwen deze keuze meer en meer willen onderbouwen.   

Allereerst, wij zijn niet voor of tegen de anticonceptie pil. Enerzijds geeft deze methode ons veel vrijheid. Anderzijds willen we vrouwen ook aanmoedigen om na te denken over de impact ervan op hun lichaam. 

De meeste anticonceptiepillen bevatten synthetische hormonen. Dit is meestal een combinatie van oestrogeen en progestageen (of alleen progestageen in het geval van minipillen). Deze hormonen imiteren de natuurlijke hormonen die in het vrouwelijk lichaam worden geproduceerd. Zo reguleren ze onze natuurlijke menstruatiecyclus en voorkomen ze de eisprong (ovulatie), waardoor de kans op zwangerschap wordt verkleind. 

Sommige vrouwen gebruiken de pil om bepaalde ongewenste hormonale klachten te onderdrukken. Bij andere vrouwen veroorzaakt de pil zelf dan weer bijwerkingen zoals onder andere gewichtstoename, daling in seksueel verlangen, hoofpijn en gevoelige borsten.

Ook zien we dat het langdurig gebruik van de pil de opname en het metabolisme van bepaalde vitaminen en mineralen in het lichaam kan beïnvloeden:

  • Het gebruik van de anticonceptiepil kan de niveaus van foliumzuur in het lichaam verlagen. Foliumzuur is essentieel voor de gezondheid van cellen en celdeling. Denk dus ook aan de celdeling van je foetus indien je zwanger bent of wil worden!
  • De anticonceptiepil kan op lange termijn ook de niveaus van vitamine B6 in het lichaam verminderen. Vitamine B6 is betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen en speelt een rol bij de aanmaak van neurotransmitters. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot symptomen zoals huidproblemen, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Je lichaam ondersteunen tijdens of na inname van de pil?

Extra inname van vitamines bij inname van de pil, of wanneer je stopt met te pil, zijn zeker aan te raden. De Smart Vitamins van Insentials zullen je alvast helpen om tekorten, die typisch zijn bij inname van de pil, in te vullen. De Smart Vitamins zijn een all-in-one pil, die alle essentiële nutriënten voor een vrouw bevat. Deze unieke vitaminepil bevat foliumzuur, ijzer, vitamines E, K2, D en B8 (biotine) en omega 3.

Wist je trouwens dat de aanbevolen dosage foliumzuur voor vrouwen die wensen zwanger te worden 400µg foliumzuur is? In de Smart Vitamins van Insentials zit er maar liefst 500mcg foliumzuur.  Hierdoor zet je extra in op je eigen gezondheid én die van je toekomstige baby indien je wenst zwanger te worden.

Neem je langer dan 15 jaar de pil? Dan is het aan te raden om je lichaam extra te ondersteunen met vitamine B6, B5 en magnesium. Maar ook kruiden zoals Ashwagandha en Maca zijn hier krachtige hulpbronnen:

  • Ashwagandha wordt geclassificeerd als een adaptogeen. Het helpt bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de stemming, het verbeteren van cognitieve functies en het ondersteunen van de immuungezondheid. Ook beschikt het over ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
  • Maca is een natuurlijk middel om de energie te verhogen, het libido te stimuleren, de hormonen in evenwicht te brengen en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Sommige mensen gebruiken het ook om symptomen van de menopauze te verminderen en de vruchtbaarheid te bevorderen.

Beide ingrediënten vind je terug in de Balance Me van Insentials. Je kan deze Balance Me perfect combineren met de Smart Vitamins. Je vindt beiden terug in het Hormonal Balance Pack.

Zijn zware PMS klachten maandelijkse kost?

Het premenstrueel syndroom, afgekort PMS, kenmerkt zich door één of meerdere van de volgende symptomen: mood swings, negatieve of geïrriteerde gevoelens, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, gevoelige borsten, verlies van seksueel verlangen, veranderingen van de huid (vlekjes of droogheid), enzovoort. Typisch is dat deze PMS klachten zich vooral voordoen in de periode net voor het bloedverlies, tijdens de ‘herfst’ van je cyclus.

Deze klachten zijn gerelateerd aan hormonale disbalansen op twee niveaus. Enerzijds is er de impact van stress en externe factoren. Anderzijds is er insulineresistentie als versterkende factor. Deze disbalansen kan je het best begrijpen aan de hand van het piramidemodel. Immers, indien de twee onderste niveaus van de piramide uit balans zijn, heeft dit gevolgen voor de daarboven gelegen niveaus. Dit is het niveau van onze geslachtshormonen.

Stress en andere externe factoren

Allereerst zijn er verschillende externe factoren die onze hormonen in disbalans kunnen brengen. Denk aan fyto-oestrogenen in zware bieren, oestrogeenachtige stoffen in ons milieu, isoflavonen in sojaproducten, luchtvervuiling en BPA in plastic. Vaak hebben we geen controle over deze externe factoren. Toch kunnen we hun impact op ons hormoonhuishouden niet ontkennen.

Daarnaast is er de invloed van stress. PMS komt het meest voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Tijdens deze levensfase komen er heel wat verantwoordelijkheden samen. We willen een goede moeder, een goede werkkracht, een goede vriendin en een goede partner zijn. Dat zijn heel wat balletjes die we tegelijkertijd in de lucht proberen te houden.

Deze verschillende rollen zorgen voor een verhoogd niveau van cortisol. Cortisol is een stresshormoon dat evolutionair gezien heel krachtig is. Het zorgt voor meer reserveopslag van vetten en een verlaging van progesteron. Vroeger hadden deze reacties duidelijk hun voordelen. De vetreserves konden we gebruiken tijdens onze reactie op gevaarlijke, stressvolle situaties. Anderzijds zorgde een verlaging van progesteron ervoor dat we minder vruchtbaar werden. Zwanger worden in stressvolle situaties is immers niet ideaal.

Vandaag echter, zorgen deze reacties eerder voor nadelige effecten. Stress maakt ons dikker en onze hormonale balans geraakt in de war. Als je weet dat progesteron zorgt voor een positieve stemming, is het duidelijk dat een verlaging van dit hormoon vaak leidt tot mood swings en negatieve gevoelens.

De rol van de lever voor het hormoonhuishouden

Op het tweede niveau kan insulineresistentie aangeduid worden als grote verstoorder. Insulineresistentie betekent dat je cellen minder goed glucose opnemen. Je neemt deze brandstof in via koolhydraten. Glucose heb je nodig om je energie op peil te houden. Het blijft dus langer in het bloed en gaat moeilijker naar je cellen; daar waar je de energie nodig hebt.

Een eerste gevolg daarvan is dat je ‘cravings’ krijgt. Je lichaam snakt letterlijk naar meer energie, terwijl die glucose-inname reeds voldoende was. Andere gevolgen zijn dat de glucose in je bloed wordt opgeslagen als visceraal vet rond je organen.

In de eerste plaats zal je lever vervetten en dus overbelast geraken. Je lever speelt een essentiële rol bij je hormoonhuishouden. Deze overbelasting zal leiden tot minder aanmaak van het enzym aromatase, en bijgevolg minder oestrogeen. Hierdoor raakt je balans oestrogeen-testosteron uit evenwicht. Dit resulteert vervolgens in de gekende PMS klachten. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot PCOS of het Polycysteus Ovarium Syndroom.

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Insuline resistentie kan je krijgen door een ongezonde leef- en voedingsstijl. Maar ook toename van oestrogeen tijdens je natuurlijke cyclus kan leiden tot een verhoogde insuline resistentie. Net voor het uitbreken van je maandstonden zal je vaker te maken hebben met cravings. Je hebt dan meer koolhydraten nodig om je energiepeil voldoende hoog te houden.

Hoe kan je je lichaam ondersteunen bij PMS klachten?

Om insulineresistentie te voorkomen tijdens de PMS gevoelige periode, kies je best voor complexe koolhydraten zoals havermout, volkoren graanproducten en groenten. Tip: eet zeker broccoli tijdens je premenstruele periode. Broccoli behoort tot de kruisbloemige groenten en deze hebben een sterke werking op gebied van je hormoonbalans. Ze bevatten het stofje DIM, kort voor di-indolylmethaan. Dat stofje zorgt ervoor dat je lever makkelijker het overtollige oestrogeen kan afvoeren.

Maar het voedingsadvies tijdens je premenstruele fase is niet zo eenvoudig. Immers, mentale klachten zoals mood swings en negatieve gevoelens kunnen ook opgevangen worden door voeding die je beloningshormoon of serotonine verhoogt. Dan spreken we eerder over eenvoudige koolhydraten, ook wel snelle suikers of comfort food.

Op die manier beland je in een pure contradictie. Zowel complexe als eenvoudige koolhydraten lijken hun voordelen te bieden. Daarom is het slim in te zetten op de inname van stoffen zoals Maca en Ashwagandha, zonder dat je een keuze moet maken tussen complexe of eenvoudige koolhydraten.  Ashwagandha zal helpen bij het verminderen mentale klachten, terwijl Maca jouw lichamelijke, hormonale disbalans helpt herstellen.

Heb je last van zware klachten, dan kan je overwegen om het Smart Balance Pack aan te kopen. Dit pack bevat de Smart Vitamins, Balance Me, maar ook de Detox Boost. Deze laatste zal je lever maximaal ondersteunen aan de hand van het gepatenteerde Lipoglutathox™.

Dit complex van enerzijds choline en NAC zal de afvoer van je toxines in de lever vergemakkelijken door ze wateroplosbaar te maken. Anderzijds bevat het ook glutathion, onze belangrijkste anti-oxidant, voor de afvoer van toxines. Op die manier wordt je lever optimaal ontlast en vermijd je een hoge mate van insulineresistentie.

Waarom kom je kilo's bij vanaf de premenopauze?

De periode voor je menopauze (laatste menstruatie), is er een daling van het hormoon oestrogeen merkbaar. Dit is reeds vanaf de premenopauze, gemiddeld vanaf 40 jaar, maar hiervan zal je de eerste jaren nog niet veel ondervinden.

Vanaf de leeftijd van 45 jaar gaat deze daling in oestrogeen plots veel sneller. Het eerste gevolg is dat je onregelmatige cycli zal krijgen. Daarnaast komen er vaak ook andere klachten naar boven. Niet alleen de bekende opvliegers zijn hier kenmerkend. Ook vaginale droogheid, nachtzweten, slecht slapen en veel wakker worden, stemmingswisselingen en concentratieproblemen zijn vaak voorkomend tijdens de perimenopauze.

Ook merken vrouwen vanaf de perimenopauze dat afvallen moeilijker wordt. Het vet rond de heupen vermindert, maar er ontstaat meer vet rondom de buik.

De verklaring voor deze veranderende vetverdeling is tweedelig:

1. Enerzijds is er de daling van hormonen vanaf de perimenopauze. Deze daling leidt tot een verminderd metabolisme en dus meer vetopslag. Ook probeert je lichaam je oestrogeen gehalte  alsnog op peil te houden. Dit kan door de omzetting van testosteron in oestron, een stofje dat lijkt op oestrogeen. Drie keer raden waar deze omzetting gebeurt? Inderdaad, in je visceraal vet of buikvet.

2. Anderzijds is er de afname van spiermassa. Dat is een natuurlijk proces, eigen aan het ouder worden. Echter bewegen vrouwen ook minder wanneer ze ouder worden. Door deze afname van spieren gaan we minder glucose verbranden en wordt deze glucose opgeslagen onder de vorm van visceraal vet. Ook hier is er dus meer vetopslag ter hoogte van je buik.

Deze extra vetopslag zorgt eveneens voor vet rond je organen. Net als bij PMS klachten, zal in de eerste plaats je lever vervetten en dus overbelast raken. Intussen weet je dat de lever een essentiële rol speelt bij je hormoonhuishouden.

Deze overbelasting zal leiden tot meer insulineresistentie en minder aanmaak van het enzym aromatase. Meer insulineresistentie zorgt op zijn beurt voor meer vetopslag ter hoogte van de buik. Minder aromatase wordt gevolgd door een daling in oestrogeen. Op die manier komen we dus in een vicieuze cirkel die het proces van de perimenopauze versnelt en de bijhorende kwaaltjes versterkt.

Hoe kan je je lichaam ondersteunen vanaf de perimenopauze?

Beweging is cruciaal. Wandelen is de laagdrempelige optie bij uitstek. Op die manier onderhoud je je spiermassa en verhoog je je vetverbranding. Deze vetverbranding kan je extra boosten aan de hand van extra vet-verteringsenzymen (lipase). Deze vind je bijvoorbeeld in de Fat Burner van Insentials. Bovendien werkt deze Fat Burner hongerstillend, dat is dus een win-win!

De afname van je hormonen zelf kan je niet tegengaan. Wat je wel kan doen, is je lever optimaal ondersteunen. Immers, je lever is cruciaal voor je hormoonhuishouden. Bovendien kan een gezonde lever insulineresistentie tegengaan.

Hoe je dit doet? Kies bijvoorbeeld voor voeding met voldoende vezels en vermijd bewerkt voedsel.  Daarnaast kan ook de Detox Boost van Insentials maximale ondersteuning bieden.

In de (PERI)Menopauze Pack van Insentials vind je niet alleen deze Fat Burner en Detox Boost, maar ook de Balance Me voor extra stimulatie van je hormonale evenwicht dankzij de werking van oa. Maca.

Heb je hulp nodig bij de keuze van supplementen die jouw hormonale balans het best ondersteunen?

Contacteer ons voor een gratis en persoonlijk advies!