co enzym q10 voed je cellen van binnenuit insentials

Co-Enzym Q10: voed je cellen van binnenuit

De oplossing: Co-enzyme Q10. Maar wat is dat precies?

Co-enzym Q10 (ook wel CoQ10, Q10 of ubiquinone genoemd) is een vitamine-achtige stof die door het menselijk lichaam aangemaakt wordt, en is miljarden jaren oud. Daarom is het een essentieel element voor onze cel-energie: het was er vanaf het begin al bij en reguleert de cellulaire (aërobe) energie via ATP in onze mitochondriën (onze energie- fabriekjes). Op die manier heeft coenz Q10 invloed op maar liefst 21.787 genen! Voor die reden wordt coenz Q10 ingezet als dé manier om jouw energie op pijl te houden via ondersteuning van de mitochondriale activiteit.

Bewaarmiddelen, zware metalen, pesticiden, voedingsantibiotica, E-nummers, kleurstoffen, licht- en luchtvervuiling, stress, toxines in de groenteteelt en consumptie van anti-nutriënten, wordt in verband gebracht met een slechte gezondheid. 

Voeding is een bepalende factor voor de beschikbaarheid van micronutriënten en voor het minimaliseren van het effect van toxische stoffen. Momenteel leidt de verslechtering van de kwaliteit van het voedsel tot een lage beschikbaarheid van vitaminen en mineralen en naar schatting (volgens de WHO) lijden 2 miljard mensen aan tekorten aan essentiële vitaminen en mineralen. Voedingsdeficiënties blijven bestaan en hebben gevolgen voor de gezondheid van verschillende generaties.

Er moet qua voeding en supplementen dus niet alleen gekeken worden naar het aanvullen van essentiële vitamines, maar ook naar anti-oxidanten om opstapeling van al deze gifstoffen te kunnen helpen neutraliseren en op die manier onze energiehuishouding te verbeteren!

Dit komt onder andere door AGE’s: Advanced Glycation End Products: giftige eindproducten die ontstaan doordat er bij teveel oxidatie een versmelting ontstaat tussen glucose en eiwitten. Eiwitten gaan als het ware versuikeren in onze cellen, en zorgen op die manier voor ontsteking, celveroudering en verstarring of verharding van de huid. Iedereen veroudert, maar AGE’s versnellen het normale verouderingsproces. Er is dus aanvulling van anti-oxidanten nodig, en niet alleen extern via crèmes! Deze Q10 moet van binnenuit komen en in onze cellen zitten! 

Q10 is ook een ‘antioxidant’: een stof die oxidatie tegengaat en dus de vorming van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot ziekte en kanker kunnen helpen leiden. Q10 zou algemeen ook de weerstand kunnen bevorderen en invloed hebben op ontstekingen.

Daarnaast zie je het ook vaak als toevoeging in beauty producten (kijk maar eens naar alle dagcrèmes die je kan kopen). Ook dit heeft een reden! Zoals we zagen is coenz Q10 een belangrijke anti-oxidant. Bij opstapeling van vrije radicalen en gifstoffen onderhuids (door verkeerde cosmetica, luchtvervuiling, slechte voeding enz,...) gaat de huid sneller verzwakken en verouderen.

Onder bepaalde omstandigheden (herstel na ziekte, overgewicht, stress situaties, medicijngebruik, onvolwaardige voeding) kan de lichaamseigen synthese van co-enzym Q10 onvoldoende zijn om de bestaande behoefte te dekken. Vanaf de leeftijd van 40 jaar vermindert ook de omzetting naar de actieve vorm van Q10 (ubiquinol). En ook de invloed van voeding op de co-enzym Q10-status blijkt miniem te zijn. Vandaar dat co-enzym Q10 als een (semi-) essentiële voedingsstof wordt beschouwd dat best aangevuld kan worden via supplementen.

Conclusie

Oxidatieve stress in combinatie met een tekort aan micronutriënten tast de genetische flexibiliteit en onze gezondheid aan. Voeding zou een bron moeten zijn van vitaminen, mineralen, antioxidanten, macronutriënten, flavonoïden e.a. Met het oog op het neutraliseren van gifstoffen in ons lichaam moeten antioxidanten zoals alfaliponzuur, vitamine E, vitamine C, maar vooral co-enzym Q10 (CoQ10), in evenwicht zijn. Tekorten of veranderde concentraties kunnen het ontgiftingsvermogen beïnvloeden en hebben een grote invloed op onze celfunctie, gaande van energie, ontsteking tot celveroudering.

De Insentials filosofie met het juiste voedingspatroon én ondersteuning met de Smart Insentials vitamine die vanaf nu ook Coenz Q10 bevat, kan dus helpen tegen overgewicht (vooral buikvet), diabetes, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, rimpels en ouderdomsvlekken, cellulitis, versnelde algemene veroudering en veel meer.

Co-Enzym Q10 zit in onze innovatieve Smart Vitamins.