boeklancering er ligt meer op je lever dan je denkt amandine de paepe insentials

Boeklancering: ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’

Voedingswetenschapper Amandine De Paepe brengt de oorzaak van onze dagelijkse kwaaltjes aan het licht.

Onze lever wordt té vaak gelinkt aan alcohol, maar ook voeding, stress, vervuiling, … heeft invloed op het orgaan en ons hele lichaam. De lever regelt namelijk dag in dag uit de energie- en vitaminehuishouding van ons lichaam, filtert schadelijke stoffen uit het bloed en heeft een belangrijke rol in de hormoonregulatie en het weerstandsvermogen. De traditionele geneeskunde bekijkt vaak enkel levercirrose, maar als je weet dat een 'belaste' lever veel voorkomend is bij vrouwen en de gevolgen ervan niet min zijn: energie tekort, moeilijk afvallen, hormonale disbalans, huidonzuiverheden, brain fog, … dan weet je dat het tijd wordt om de lever extra aandacht te geven. 

“Ik ben een echte ‘lifestyle medicine’ believer. Met het juiste advies en een persoonlijke aanpak kan je kwaaltjes voorkomen en langer genieten van een energiek leven. En daarom schreef ik dit boek, om aan te tonen dat het niet te laat is om een gezonde levensstijl na te jagen en te kijken naar de oorzaak van die typische vrouwelijke kwaaltjes zoals moeilijk afvallen, fertiliteit, vermoeidheid, etc. Ik geef de lezer op een verstaanbare manier nieuwe inzichten om gezondheid op een holistische en steeds wetenschappelijk onderbouwde manier te benaderen en je lichaam te leren kennen."Vertelt Amandine De Paepe, voedingswetenschapper & oprichtster Insentials trots. ​ 

Het gaat niet om zo oud mogelijk worden, wel om zo lang mogelijk gezond te ‘leven’.

De medische wereld werkt dikwijls veel te curatief, lees ‘we gaan je klachten behandelen’, niet ‘we zoeken naar de oorzaak om zo je klachten zo lang mogelijk uit te stellen’. Een volledige (en dus ook holistische) kijk op de geneeskunde maakt vaak nog geen deel uit van onze mindset. Voor voedingswetenschapper Amandine de Paepe is het duidelijk: “Het gaat niet om zo oud mogelijk worden, wel om zo lang mogelijk gezond te ‘leven’.” Dr. Carlos Van Mieghem, Professor en bezieler van lifestyle-medicine sluit zich daarbij aan, “Het merendeel van onze hedendaagse gezondheidsproblemen vindt met name haar oorsprong in voeding en levensstijl. Beter voorkomen dan genezen, is ons motto. Zonder de lifestyle-medicine discipline zullen we niet in staat zijn het overgrote deel, om en bij 80%, van de hedendaagse kwaaltjes effectief te bestrijden.” stelt Prof. Dr. Carlos Van Mieghem.

amandine de paepe er ligt meer op je lever dan je denkt

Leve de lever

De rol van de lever wordt vaak onderschat, maar het is een cruciaal orgaan in je energie metabolisme. "Denk aan de enorme suikerdrang bij vrouwen of de vele hormonale schommelingen. Als je weet dat insuline een overlevingshormoon is dat je suiker regelt, en de lever deze ‘aanstuurt’ dan begrijp je dat de lever wel een zeer belangrijke positie in je lichaam heeft!" zegt Amandine de Paepe.

Wist je bijvoorbeeld dat ruim 1 op de 4 volwassenen in de westerse wereld tekenen van een belaste lever vertoont zonder daar weet van te hebben? Zo’n belaste lever wordt vaak veel te laat gediagnosticeerd. Maar wat is nu de oorzaak? Onze levensstijl, en dan vooral onze voedingsgewoonten. “Van de vrouwen die bij mij op consultatie komen, krijgt meer dan de helft de diagnose van een overbelaste lever. Het goede nieuws is wel dat je lever een herstelorgaan is. Een vervette lever of foie gras is omkeerbaar. En dat proces leg ik in mijn boek bloot, want er ligt meer op je lever dan je denkt!” vertelt Amandine De Paepe.

Amandine De Paepe licht toe“Fruitsuiker of fructose dat oa. in kant-en-klare geïndustrialiseerde en bewerkte voeding te vinden is, alsook een teveel aan suikers en koolhydraten in combinatie met weinig beweging vormt één van de belangrijke oorzaken van een vervette lever niet gelinkt aan alcohol. De wetenschappelijke term daarvoor is de ‘non-alcoholic fatty liver disease’, of de ‘foie gras’ zeg ik liever – wij proppen ons ook vol. En net die niet-alcoholische lever wordt de ziekte van de toekomst.”

Fluctuerende bloedsuikerspiegels hebben niet enkel een impact op je energieniveau, ze hebben ook een directe link met de lever. Het maakt dus een groot verschil uit wat je eet, hoe je verteert en wanneer je iets inneemt. Het is dus veel meer dan ‘je bent wat je eet’. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld het advies om geen fruit te drinken, enkel te eten, en dit in combinatie met een yoghurt of noten. Ook dit kan een impact hebben op je leverbelasting." besluit Amandine

De lever reguleert levensbelangrijke opslagprocessen en heeft invloed op onze vitaliteit en fertiliteit, ons gewicht en de gezondheid van onze huid. De lezer vindt in het boek nieuwe inzichten en een leidraad om zijn/haar gezondheid zoveel mogelijk in eigen beheer te houden en bij te sturen waar nodig. Want daar is volgens auteur Amandine absoluut nood aan.

amandine de paepe missie insentials

Over de auteur

Auteur en voedingswetenschapper Amandine de Paepe genoot een uitgebreide universitaire opleiding. Ze studeerde onder meer biomedische wetenschappen, voedingsleer en behaalde een European master in voedingswetenschappen op de universiteiten te Wageningen (NL), Cork (Ierland), Lund (Zweden) en Parijs (FR). Na haar internationale carrière in de farmaceutische sector, stortte ze zich op medisch voedingsadvies dat ze combineerde met analyses zoals specifieke bloedtesten, DNA- of suikertesten en gepersonaliseerde supplementen. Door de jaren heen maakte Amandine van haar passie haar levenswerk. Vandaag is ze de bezieler achter Insentials, hét Belgische vitaminen & supplementenmerk.

“Ik geloof dat dit boek voor veel vrouwen een verschil kan maken en net daarom heb ik het tot mijn missie gemaakt om mijn wetenschappelijke inzichten rond voeding op een eenvoudige manier toegankelijk te maken voor iedereen.” Amandine de Paepe