aflevering 17 mood swings brain fog katja retsin menopauze

Aflevering 17: mood swings en brain fog - Katja Retsin over de realiteit van de menopauze

De menopauze blijft een taboe, maar het is tijd om het gesprek te openen. In deze podcastaflevering delen Katja Retsin en Amandine De Paepe hun ervaringen over het omgaan met de menopauze en de impact ervan op het dagelijks leven. Katja vertelt over haar carrière in televisie, theater en haar humoristische kijk op het leven. Tegelijk reflecteert ze op de peri-menopauze en de verrassende symptomen die ze ervaarde zoals brain fog en mood swings. Samen bespreken ze het belang van humor, een gezonde levensstijl en bio-identieke hormoontherapie in deze levensfase.

amandine de paepe er ligt meer op je lever dan je denkt

Over founder Amandine De Paepe

Bestseller auteur en voedingswetenschapper Amandine de Paepe genoot eenuitgebreide universitaireopleiding. Ze studeerde onder meer biomedische wetenschappen, voedingsleer en behaalde een European master in voedingswetenschappen op de universiteiten te Wageningen (NL), Cork (Ierland), Lund (Zweden) en Parijs (FR). Na haar internationale carrière in de farmaceutische sector, stortte ze zich op medisch voedingsadvies dat ze combineerde met analyses zoals specifieke bloedtesten, DNA- of suikertesten en gepersonaliseerde supplementen. Door de jaren heen maakte Amandine van haar passie haar levenswerk. Vandaag is ze de bezieler achter Insentials, hét Belgische vitaminen & supplementenmerk.

Over Katja Retsin

Duizendpoot Katja Retsin is een Vlaamse mediapersoonlijkheid die haar strepen verdiende als actrice, schrijfster, presentatrice en onderneemster. Anno 2024 is ze voornamelijk actief voor regionale tv-zenders en als influencer. Bovendien heeft ze haar eigen perimenopauzale podcast genaamd 'Opvliegend wild'.

Droogte waar je het niet verwacht

Katja deelt hoe ze er steeds vanuit ging dat ze rond haar 48ste klachten zou krijgen. Haar mama had immers rond die leeftijd typische menopauzale klachten gekregen zoals nachtelijk zweten. Eens de leeftijd van 48 bereikt en nog steeds volledig klachtenvrij, dacht Katja even dat ze meer geluk zou hebben dan haar moeder. Op haar 49ste staken echter de eerste, vreemde kwaaltjes de kop op. Zo kreeg ze plots last van een droge neus en jeuk in haar oren, symptomen van uitdroging. een vriendin van haar klaagt dan weer over droge oksels.

nachtelijk zweten menopauze

Het typische kwaaltje: nachtelijk zweten

In de zomer vóór haar 50ste verjaardag krijgt Katja toch plots last van hét typische gevreesde menopauzekwaaltje: nachtelijke zweetaanvallen. Het voelde voor Katja 3 weken lang alsof ze koorts had. Uiteindelijk concludeerde de huisarts dat wellicht hormonale schommelingen aan de basis lagen van Katja's symptomen. Daarbij kreeg ze ook nog eens dramatische nachtmerries die haar al helemaal uit haar slaap hielden.

brain fog menopauze symptoom insentials

Oestrogel en brain fog

Katja krijgt van haar arts oestrogel voorgeschreven, waar ze aanvankelijk wat weigerachtig tegenover staat. De tube blijft dan ook in de kast liggen. Nadat ze meer en meer klachten krijgt, komt ze terecht bij een gynaecologe waar ze een goed gevoel bij heeft. Op heden combineert Katja een hormonaal spiraaltje en oestrogel.

Ondanks dat deze combinatie doorgaans goed werkt voor Katja, heeft ze toch af en toe last van moodswings en brain fog. Het feit dat ze nooit weet wanneer dit kan toeslaan, zorgt voor heel wat onzekerheid.

Spijsverteringsproblemen en gewrichtspijnen

Sommige kwaaltjes link je niet meteen aan de (peri)menopauze. Zo had Katja lange tijd last van spijsverteringsproblemen en gewrichtspijnen. Pas toen ze een lijst zag met mogelijke menopauzesymptomen, besefte ze dat haar klachten niet het gevolg waren van voeding, de levensstijl, stress, maar van hormonale schommelingen.

Bio-identieke hormonen

Amandine wijst op het feit dat inname van hormonen om zwangerschap te voorkomen iets helemaal anders is dan hormonale ondersteuning tijdens de menopauze. Vaak zijn er twee kampen: pro hormonen en anti hormonen. Maar bio-identieke hormonen innemen om de tweede fase van een vrouwenleven leefbaar te maken, is heel wat anders dan de pil nemen. Er zijn veel voordelen van hormonale suppletie tijdens de menopauze. Niet enkel kwaaltjes verminderen, maar er is ook een positieve esthetische invloed en zelfs een bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Het belang van een gezonde levensstijil

Hoewel hormoonsuppletie erg nuttig kan zijn, is het belang van een gezonde levensstijl niet te onderschatten. Amandine wijst erop dat voeding en beweging in deze fase cruciaal blijven. Vrouwen in de menopauze hebben meestal wat meer tijd. Ze gaan meer uit eten, op reis etc., wat niet altijd een positieve invloed heeft op hun levensstijl. Men heeft het vaak enkel over oestrogeen -en progesteronniveaus, maar één belangrijk hormoon wordt over het hoofd gezien: insuline. Insuline stabiliseert de bloedsuikerspiegel en dat is puur een kwestie van levensstijl. Nog zo'n hormoon: cortisol. Dit stresshormoon begint reeds te stijgen jaren vóór de menopauze en blijft dat doen tot na de menopauze. Ook hier zit oestrogeen voor iets tussen. Dit hormoon heeft namelijk invloed op de productie van cortisol.

Het cliché van de paarse permanent

Katja grapt over hoe de typische menopauzale vrouw een aantal jaar geleden nog werd voorgesteld: een oudere vrouw met een paars permanent-kapsel op een fiets met een stengel prei in het fietsmandje. Oud, afgeschreven en not sexy. Gelukkig is dit beeld inmiddels een stuk realistischer. Toch is de menopauze helaas nog steeds een taboe.

Wall pilates en een vuile muur

Tot slot heeft Katja het over haar poging om meer te bewegen. Wall pilates heeft alleen maar gezorgd voor een vuile muur, maar daarbij is het gebleven. Amandine wijst op het belang van voornamelijk krachttraining tijdens de (peri)menopauze. Het gaat spierverlies tegen en spiermassa heeft een positieve invloed op het metabolisme.