mooi goed gezond oud worden tijdens menopauze insentials

Aflevering 15: Mooi, goed en gezond oud worden tijdens de menopauze

De menopauze treft de helft van de wereldbevolking. Maar hoe kunnen we deze overgang verzachten? Hoe kunnen we mooi, goed en gezond oud worden? In dit gesprek met Amandine De Paepe en Jona De Baerdemaeker, deelt Dr. Aerts haar inzichten over functionele en esthetische gynaecologie en legt uit hoe een integrale benadering van gezondheid kan bijdragen aan een beter leven tijdens en na de menopauze.

amandine de paepe er ligt meer op je lever dan je denkt

Over founder Amandine De Paepe

Bestseller auteur en voedingswetenschapper Amandine de Paepe genoot een uitgebreide universitaire opleiding. Ze studeerde onder meer biomedische wetenschappen, voedingsleer en behaalde een European master in voedingswetenschappen op de universiteiten te Wageningen (NL), Cork (Ierland), Lund (Zweden) en Parijs (FR). Na haar internationale carrière in de farmaceutische sector, stortte ze zich op medisch voedingsadvies dat ze combineerde met analyses zoals specifieke bloedtesten, DNA- of suikertesten en gepersonaliseerde supplementen. Door de jaren heen maakte Amandine van haar passie haar levenswerk. Vandaag is ze de bezieler achter Insentials, hét Belgische vitaminen & supplementenmerk.

Over Jona De Baerdemaeker

Jona studeerde ooit af als Master in de Psychologie, maar had altijd een sterke interesse voor voeding. Enkele jaren terug besloot ze daarom om een Bachelor in Voeding- en dieetkunde bij te studeren. Het is vooral de link tussen psychologie en gezonde voeding die haar het meest van al boeit: hoe creëer je gezonde gewoontes op lange termijn? Hoe behoud je een gezonde relatie met voeding? Wat is het effect van gezonde voeding op je mentale gezondheid?

Met een passie voor schrijven en organiseren, staat ze bij Insentials in voor heel wat copywriting en events, altijd met de focus op wetenschap enerzijds en mentale, lichamelijke gezondheid anderzijds.

Over Dr. Marijke Aerts

Dokter Marijke Aerts is een gerenommeerd gynaecoloog met jarenlange ervaring in de gezondheidszorg voor vrouwen. Ze heeft een sterke reputatie opgebouwd dankzij haar expertise in voortplantingsgeneeskunde en gynaecologische chirurgie. Dokter Aerts is betrokken bij zowel klinisch werk als wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze zich inzet voor het verbeteren van de zorg en behandeling van haar patiënten. Ze was ook één van onze sprekers op ons eerste 360° Menopause Congress.

Dr. Aerts legt uit dat haar brede kijk op geneeskunde voortkomt uit haar eigen ervaring. Na een periode van ziekte ontdekte ze dat de traditionele westerse geneeskunde vaak te beperkt is. “We kijken vaak in hokjes en lossen vooral symptomen op, maar vragen ons te weinig af wat de oorzaak is,” legt ze uit. Haar zoektocht naar een betere aanpak bracht haar bij functionele geneeskunde, een discipline die zich richt op het achterhalen en behandelen van de onderliggende oorzaken van ziektes. “Door de oorzaak aan te pakken, lossen we symptomen op een diepgaander en duurzamer niveau op.

Naast functionele geneeskunde is Dr. Aerts ook actief in de esthetische geneeskunde. Wat begon als een hobby, heeft geleid tot de ontdekking dat technieken uit de esthetische geneeskunde ook effectief zijn voor het verbeteren van de gezondheid van het intieme gebied. “Esthetiek en gezondheid gaan hand in hand,” zegt ze.

educatie preventie menopauze insentials

Het belang van educatie en preventie

Eén van de grootste uitdagingen is het gebrek aan educatie over de menopauze. Dr. Aerts pleit voor meer aandacht voor dit onderwerp vanaf de middelbare school. “Op school leren we over menstruatie en zwangerschap, maar daarna lijkt het leven van de vrouw te stoppen,” merkt ze op. Ze raadt vrouwen aan om rond hun veertigste een menopauze-consult te plannen, zodat ze tijdig geïnformeerd zijn en voorbereid kunnen zijn op deze levensfase.

In haar praktijk biedt Dr. Aerts samen met een menopauzeconsulente een uitgebreid consult aan waarin de menopauze, de perimenopauze en de postmenopauze worden besproken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Climacteric Scale, een officieel instrument dat helpt bij het identificeren van symptomen. Veel vrouwen realiseren zich tijdens zo’n consult dat hun klachten – zoals angstgevoelens, gewrichts- en spierpijnen, en slecht slapen – inderdaad gerelateerd zijn aan de menopauze.

fysieke klachten menopauze insentials

Psychologische en fysieke klachten tijdens de menopauze

Dr. Aerts bespreekt ook de psychologische en fysieke impact van de menopauze. Ze legt uit dat de hormonale schommelingen tijdens de perimenopauze kunnen leiden tot een breed scala aan symptomen, van depressieve gevoelens tot gewrichtspijn. “De eierstokken stoppen niet van de ene dag op de andere. Het zijn die schommelingen die zorgen voor de meeste klachten,” legt ze uit. Daarnaast worden intieme klachten zoals vaginale droogte vaak onderschat of onbesproken gelaten, wat tot pijnlijke situaties kan leiden.

preventieve maatregelen menopauze sporten insentials

Preventieve maatregelen voor intieme klachten

Vrouwen die last hebben van intieme klachten zoals vaginale droogte, kunnen volgens Dr. Aerts baat hebben bij een combinatie van preventieve maatregelen en specifieke behandelingen. Ze benadrukt het belang van een gezonde leefstijl, gezonde voeding en regelmatige beweging om de doorbloeding te bevorderen. Te weinig doorbloeding is het gevolg van minder oestrogenen tijdens de menopauze. Aangezien sporten de doorbloeding aanzienlijk verbetert, is dit dan ook cruciaal tijdens de perimenopauze en menopauze. Begin er echter niet te laat mee, werk liever preventief.

Hormonale substitutie en microneedling

Daarnaast is er hormonale substitutie. Dit is echter niet voor alle vrouwen mogelijk. Vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, mogen geen hormonen nemen. Wel zijn er technieken zoals microneedling die de doorbloeding terug kunnen stimuleren. Ze gaan als het ware een ontstekingsproces in gang zetten, waardoor het lichaam zichzelf voor een stuk herstelt, ook wel regeneratie genoemd. Aan de microneedling kan nog bloed worden toegevoegd of het kan worden gecombineerd met een warmtebehandeling door middel van laser. Ook lokale hormonale behandelingen zijn een mogelijkheid, maar die brengen best wat praktische ongemakken met zich mee.

balans hormonaal systeem menopauze insentials

Het belang van in balans zijn

In balans zijn is zeer belangrijk. Alle energie of al hetgeen binnenkomt van stress,moet eigenlijk ook weer een uitweg vinden. Emotionele stress, stress door slechts slapen, stress door teveel sporten, alcohol drinken, vraagt aan het lichaam celenergie.

Het lichaam heeft eigenlijk een soort puntensysteem. Als je ‘s ochtends start met 10 ‘stresspunten’ en je hebt veel stress, dan krijgt dat systeem al meteen 3 of 4 punten toebedeeld. Naast het stresssysteem zijn er echter nog andere systemen die punten nodig hebben, zoals de overlevingssystemen. Denk aan onze bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel. Het laatste waar je lichaam punten aan geeft, is aan het hormonaal systeem. Als er natuurlijk niets meer overblijft van de 10 punten, dan loopt het mis met je hormonen.

Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door die hormonale disbalans, voel je je slechter in je vel. Dit maakt dan weer dat jouw stressniveau stijgt. Er gaan weer meer punten naar jouw stresssysteem, waardoor er minder overblijft voor jouw hormonen. Dus hoe meer mensen in balans zijn, hoe minder last ze hebben van het hormonaal systeem. Veel vrouwen hebben vandaag chronische stress, wat maakt dat er meer hormonale problemen zijn.