Pre- & probiotica

Een gevarieerd aantal probioticastammen zorgt voor effectief herstel van je darmgezondheid en algehele weerstand.

Wetenschappelijk bewijs

Het darmmicrobioom is wetenschappelijk sterk bestudeerd, het wordt het tweede brein genoemd van het lichaam. Er bestaat een directe relatie tussen de hersenen en de darmen, dit noemt men het hersen-darm-as. De communicatie tussen de hersenen en de darmen vindt onbewust plaats door de verbinding van het autonome zenuwstelsel van de hersenen en het enterische zenuwstelsel van de darmen. De bacteriën die in de darmen leven beïnvloeden onze hersenen en ons gedrag. 

Goed voor

Een gezonde darmflora of microbioom is een omgeving waar de balans aan goede bacteriën domineert, het voeden van de goede bacteriën zorgt voor het verbeteren van de stoelgang, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen en vitamines, het ondersteunen van het immuunsysteem.

Gevonden in

Prebiotica zijn bepaalde vezels in voeding (fruit en granen, maar ook in peulvruchten en noten) die je lichaam niet kunnen verteren. Ze dienen als voedsel (korte-keten-vetzuren komen vrij na afbraak door goede bacteriën) voor een gezonde darmflora.

Probiotica komen vooral voor in gefermenteerd voedsel, waaronder yoghurt, zuurkool en tempeh.

Voordelen

  • Groei van goede bacteriën: Prebiotica stimuleren de groei en activiteit van gunstige darmbacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen.
  • Butyraatproductie: Het fermentatieproces van prebiotica in de darmen leidt tot de productie van butyraat, een vetzuur dat de darmgezondheid en het immuunsysteem ondersteunt.

Wetenschap in cijfers

Alternatieve naam

bifidobacteriën & lactobacillen.

Aantal studies

142

Bekend om

darmherstel en immuniteit