magnesium tegen vermoeidheid mythe ontkracht insentials

Magnesium tegen vermoeidheid: de mythe ontkracht

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem. Heel wat mensen krijgen er dagelijks mee te maken. Lange dagen kloppen op het werk, jonge kinderen die onze continue aandacht vragen en andere uiteenlopende bronnen van stress. Allen kunnen ze ervoor zorgen dat we een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Magnesium ‘s avonds innemen wordt vaak aangeprezen als de ultieme oplossing tegen vermoeidheid. Maar klopt dit wel?  

We leggen je graag uit waarom magnesium ter bevordering van de slaap niet de beste keuze is. De onderliggende oorzaken aanpakken op cellulair niveau, is namelijk veel efficiënter. Waarom moeten we onze denkwijze radicaal veranderen en niet magnesium tégen vermoeidheid nemen, maar magnesium vóór energie? Let’s dive in! 

Magnesium tegen vermoeidheid is slechts een symptoombestrijder 

Veel mensen grijpen naar magnesiumsupplementen in de hoop beter te slapen en zo hun vermoeidheid aan te pakken. Hoewel magnesium een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, bestrijden veel magnesiumsupplementenslechts het symptoom van vermoeidheid.

Zou jij er niet voor tekenen om het probleem direct bij de oorzaak aan te pakken? Vermoeidheid is vaak een teken van een gebrek aan cellulaire energie. Magnesiumsupplementen vóór het slapengaan nemen, lost dit probleem dus niet fundamenteel op.

atp productie in cel cellulaire energie magnesium

De werkelijke oorzaak van vermoeidheid

Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door een tekort aan ATP (adenosinetrifosfaat). Dit is de belangrijkste energiedrager in ons lichaam. ATP wordt aangemaakt in de mitochondriën van onze cellen. Het is een essentiële molecule voor het leveren van energie ter bevordering van een heel arsenaal aan lichaamsprocessen.  

Studies hebben aangetoond dat een verminderde ATP-productie geassocieerd is met meer vermoeidheid, alsook met verminderde fysieke en cognitieve prestaties. Vooral in het kader van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom werd er al veel onderzoek gedaan naar de link met ATP. 

 • Langdurige vermoeidheid: ATP is de primaire energiebron voor cellulaire functies. Dit maakt dat een tekort eraan direct tot een gebrek aan energie op cellulair niveau leidt. Het gevolg wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt is algemene, vaak chronische, vermoeidheid. 

 • Verminderde concentratie: het hoeft niet te verwonderen dat onze hersenen dagelijks heel wat energie verbruiken. Een ATP-tekort kan daarom leiden tot cognitieve problemen zoals verminderde concentratie en geheugenproblemen. 

 • Algemeen gebrek aan energie: elke cel in het lichaam heeft ATP nodig om te kunnen functioneren. Een tekort eraan leidt ertoe dat de cellen hun werk niet optimaal kunnen doen. Dit kan zich vertalen in een algemeen gevoel van lusteloosheid en zwakte. 

Magnesium en energieproductie 

Maar wat is nu de link tussen magnesium en ATP? ATP moet gebonden zijn aan een magnesiumion om biologisch actief te zijn. Daarom wordt ATP ook vaak Mg-ATP genoemd, waarbij Mg staat voor magnesium. Zonder magnesium heeft ATP als het ware geen werking. 

Je moet dus voldoende magnesium in jouw lichaam hebben om een goede energieproductie te hebben op cellulair niveau. Alleen is de wijze waarop en vorm waarin je die magnesium inneemt van cruciaal belang.  

De rol van magnesiumionen

Niet zomaar magnesium, maar in het bijzonder magnesiumionen, spelen een cruciale rol in de aanmaak van ATP. Ze zijn nodig voor de stabilisatie en activering ervan. 

Wat zijn magnesiumionen? 

Magnesiumionen (Mg2+) zijn de actieve vorm van magnesium, die door het lichaam het best opgenomen worden. Ze zijn niet gebonden aan een ander zout.  

Hoe werken magnesiumionen? 

Magnesiumionen zijn verantwoordelijk voor de stabilisatie van ATP, de enzymatische activering en zijn betrokken bij de spierfunctie en energie:  

 • Stabilisatie van ATP: magnesiumionen binden zich aan ATP-moleculen, waardoor deze stabieler en effectiever worden in het leveren van energie. 

 • Enzymatische activering: veel enzymen die betrokken zijn bij de productie van ATP hebben magnesiumionen nodig als zogenaamde co-factoren. Zonder voldoende magnesium kunnen deze enzymen niet optimaal functioneren. Het gevolg is een lagere productie van ATP. 

 • Spierfunctie en energie: magnesium is essentieel voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen en vermoeidheid doordat de spieren niet efficiënt kunnen functioneren. 

Magnesium ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds 

Om de oorzaak aan te pakken en niet aan symptoombestrijding te doen, zou je dus net 's morgens magnesium moeten innemen. Zij het wel in de juiste vorm, namelijk vloeibare magnesiumionen. 

Hierbij zorg je ervoor dat jouw energieproductie al meteen van ‘s ochtends vroeg extra wordt gestimuleerd. De productie van ATP vindt dan ook voornamelijk plaats in de ochtend. 

atp niveaus 24 uur cyclus magnesium

Bron: Journal of Biophotonics - 2022 - Shinhmar - Shifting patterns of cellular energy production adenosine triphosphate over the day and key timings for the effect of optical manipulation.

Door magnesium 's morgens in te nemen, zorg je er dus voor dat je lichaam de hele dag door voldoende energie kan produceren. Weet dus wel dat niet alle magnesiumsupplementen gelijk zijn en dat je beter kiest voor vloeibare magnesiumionen.

vloeibare magnesium handige shot

Nog meer voordelen van vloeibare magnesiumionen 

We vermeldden reeds dat magnesiumionen een belangrijke rol spelen in de productie van ATP. Maar vloeibare ionen hebben nog meer voordelen: 

 1. Snelle absorptie: vloeibare magnesium ionen worden sneller en efficiënter door het lichaam opgenomen dan tabletten of capsules. Dit betekent dat je vliegensvlug de voordelen kunt ervaren. 
 2. 100% opneembaar: door de ionische vorm is vloeibare magnesium 100% opneembaar. Je verliest hierdoor geen waardevolle nutriënten tijdens de spijsvertering. 
 3. Zeer eenvoudig in gebruik: vloeibare magnesium komt in de vorm van een shot, die je eenvoudig overal meeneemt. 

De complete oplossing: Insentials Instant Energiser

Heb je een directe en langdurige energieboost nodig, dan is de Insentials Instant Energiser shot de perfecte keuze. Dit innovatieve magnesiumsupplement combineert vloeibare magnesiumionen met guarana, L-carnitine, en taurine. 

Deze ingrediënten werken optimaal samen om niet alleen tijdelijk energie te verhogen, maar ook de algehele cellulaire energieproductie te verbeteren. 

 • Onmiddellijke energieboost: de combinatie van magnesium en guarana zorgt voor een snelle toename van de energieniveaus. Dit maakt de shot ideaal voor drukke werkdagen of bij energiedipjes. 

 • Langdurige werking: L-carnitine en taurine ondersteunen de langdurige productie van energie. Hierdoor heb je niet alleen een onmiddellijke energieboost, maar wordt vermoeidheid de hele dag door efficiënt bestreden. 

 • Verbeterde concentratie: de synergie van ingrediënten helpt niet alleen bij fysieke energie, maar verbetert ook de mentale helderheid en focus. 

Toch op zoek naar een oplossing voor ‘s nachts? 

Vermoeidheid bestrijden begint bij het aanpakken van de oorzaak, cellulaire energie. Dit neemt niet weg dat uren naar het plafond liggen staren in bed natuurlijk knap vervelend is. Heb je dus slaapproblemen, dan kunnen we je onze Insentials Deep Sleep sterk aanraden. 

Deep Sleep is een synergetisch mengsel van Melatamine™, Valeriaan en GABA dat het in slaap vallen en in slaap blijven bevordert. Samen vormen ze de perfecte combinatie voor een kwalitatieve nachtrust. 

Magnesium tegen vermoeidheid ‘s avonds innemen is dus een veelgebruikte oplossing, maar het pakt de oorzaak niet aan. Vermoeidheid wijst vaak op een gebrek aan cellulaire energie. Zeker wanneer je wel voldoende nachtrust hebt, maar jezelf toch uit bed moet slepen ‘s ochtends. 

Richt je dus beter op het verhogen van de ATP-productie en de algehele cellulaire gezondheid. Door de onderliggende oorzaken van vermoeidheid aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden, kun je je energieniveaus op een duurzame manier verbeteren en je algehele welzijn verhogen! 

Lees ook onze blog: Magnesium en voeding